Dubbelmarinerad kycklingfilé - kallskuren buffémat

onsdag 8 augusti 2018




Den verkliga drömrätten när det vankas kall sommarbuffé för ett större sällskap. Enkel och så fantastiskt god. Kan förberedas några dagar i förväg för smaken blir bara bättre dag för dag när ört- och kryddsmaken förstärks. Grejen är att först låta den råa kycklingen marinera i marinad 1 över natten. Den tillagade kycklingen får sedan ligga i marinad 2 åtminstone i några timmar. Jag serverade också en stark chilisås till för dem som ville ha kycklingen mer eldig. Testa nästa gång du dukar upp till buffé. Jag tror du får mycket beröm … åtminstone fick jag det! På bilden dubbel sats. Receptet hittade jag på bloggen Victorias provkök.

Ingredienser:
1 kg kycklingfilé

Marinad 1:
1 dl rapsolja
2 msk balsamvinäger
2 msk soja
2 rivna vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
2 tsk strösocker

Marinad 2:
3 klyftor riven vitlök
1/2 dl olja
1/2 dl sweet chilisås
1 msk soja
1 msk tomatpuré
2 msk finhackad persilja
1/2 msk färsk riven ingefära

Blanda ihop allt till marinad 1, som används för att marinera det råa köttet. Lägg i köttet och låt det marinera över natten. Torka av köttet och bryn det i en stekpanna med lite olja i tills det fått fin färg runtom. Lägg köttet i en ugnsform och sätt in det i ugnen på 150 grader tills det når en innertemperatur på 70-72 grader. Ta ut köttet och låt det svalna något.




Blanda ihop allt till marinad 2 och lägg ner de färdigstekta kycklingfiléerna. Låt dem marinera minst några timmar men gärna över natten eller längre.

Skiva upp kycklingen i 1 cm tjocka skivor innan den ska serveras. Lägg upp på fat, ringla över marinaden och garnera med vad du vill: färska örter, soltorkade tomater, sallad, blommor mm.

Gochujangsås:
drygt 1/2 dl gochujangpasta (koreansk chilipasta) eller srirachasås
2 1/2 msk honung
2 tsk strösocker
2 msk risvinäger
1 msk sesamolja
1/2 msk soja

Placera alla ingredienser i en liten skål och vispa ihop tills allt är fullständigt blandat. Servera till den marinerade kycklingfilén eller till koreanska kycklingbullar. Receptet på kycklingbullarna kommer i ett senare skede.






1 kommentar: