Små lamm-grönsaksgratänger

måndag 2 april 2018Jag använde lamm- och grönsaksrester till de här förtjusande portionsgratängerna som vi åt under påskhelgen. Rester av lammsteken går också att använda, men det rökta lammet ger i mitt tycke en fin nyans åt rätten. I princip kan du använda enbart potatis och ersätta ängssyran med spenat + kanske lite rucola för att åstadkomma den syrliga smaken. Vi odlar ängssyra med hjälp av konstbelysning under vårvintern då det naturliga ljuset inte ännu räcker till. 

Ingredienser för 4 personer:
120 g sötpotatis
120 g potatis
120 g broccolistjälk
400 g rökt lamm i tärningar
2 dl (havre)grädde
1 stor hackad rödlök
2 hackade vitlöksklyftor
10-12 stora ängssyreblad/spenat + rucola
svartpeppar
salt
lite köttfond
vatten
olja

1. Skiva sötpotatis, potatis och broccolistjälk på mandolin i ganska tunna skivor. Fräs lök och vitlök i olja i någon minut och sätt till ängssyran. Rör om i en minut. Ängssyrans vackra gröna färg blir tyvärr brun i det här skedet. Sätt till grädde, lite vatten och fond samt svartpeppar. Låt puttra ihop 1-2 minuter. Avsmaka och krydda vid behov.

2. Smöra fyra ugnsfasta portionsformar och rada ett varv grönsaker omlott på botten. Salta och peppra. Fördela lammtärningarna i formarna och avsluta sedan med ett nytt varv grönsaker. Tryck med handen/en sked så formarna blir mer kompakta. Häll på lök-ängssyreblandningen. Sätt in formarna i 200 grader varm ugn i ca 20 minuter. Täck med folie eller lock en del av tiden så torkar de inte.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar