Mixad grönsakssoppa, palsternackschips & snigelbakelser

måndag 16 april 2018En grön mixad soppa på grönsaksrester och lite annat smått och gott. Den här gången hittade jag lite grönkål, broccoli och purjo i grönsakslådan och lade till lök, vitlök, chili, ingefära, kokosgrädde och lite kryddor. Resultatet blev över all förväntan ... en jättegod mixad grön soppa. Jag hade också en rulle puff pastry (Lidl) i kylskåpet, vars datum höll på att gå ut och det fanns en burk sniglar i skafferiet. I stället för normala vitlökssniglar fick det alltså bli smördegssnigelbakelser som passade perfekt till soppan. Jag måste också slå ett slag för chipsen gjorda på palsternacka, som är penslade med världens godaste ekologiska rapsolja från Öland. Den finns i tre olika varianter: osmaksatt, backtimjan och ramslök. Jag har införskaffat ett parti direkt från odlaren och säljer gärna några flaskor vidare. Om du råkar bo i Tammerfors-, Åbo- eller Pargastrakten (i Finland) kan jag leverera oljan. I övriga fall tillkommer postavgiften. Kontakta mig om du är intresserad.

Ingredienser till soppan:

3 grönkålsblad
1,5 broccolihuvud
1 liten purjo
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 röd färsk/torkad chili med frön
5 cm färsk ingefära
1 liter grönsaksbuljong
lite havssalt
lite Maldon örtflingsalt
2,5 dl kokosgrädde

Skär grönsakerna i mindre bitar. Fräs dem i lite olja någon minut. Sätt till buljongen och lite salt och koka tills grönsakerna är mjuka. Sätt till kokosgrädden, mixa soppan slät och avsmaka. Krydda mer om det behövs. Vrid över lite svartpeppar.


Palsternackschips:
1 stor palsternacka
ekologisk kallpressad rapsolja
chilisalt
örtkrydda

Använd mandolin för att få så tunna palsternacksskivor som möjligt. Bred ut dem på bakplåtspapper och pensla dem med en god olja. Krydda. Låt stå i 225 grader varm ugn i ca 10 minuter. Vakta dem så de inte bränns. De formar sig till vackra blommor i ugnen ... åtminstone gjorde mina det. Dekorera soppan med dem eller ät som sådana.
Snigelbakelserna:

1 liten snigelburk
50 g Boursin vitlöksost med örter
färsk rosmarin
1 msk yuzu-sås (eller citronsaft)
(chipotle chili)
svartpeppar
chilisalt

Rulla ut degen. Skär den i lämpliga bitar. Rulla upp kanterna en aning. Blanda de halverade och torkade sniglarna med de övriga ingredienserna och bred ut blandningen på smördegen. Pensla kanterna med uppvispat ägg eller vatten. Grädda i 200 grader varm ugn i ca 15 minuter.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar