Coquilles Saint Jacques

tisdag 10 april 2018 Pilgrimsmusslor hör till mina absoluta favoriter vad gäller förrätter. Det är alltid bra att ha en påse gömd i frysen. Om du får oväntade middagsgäster fixar du snabbt t.ex. en liten soppa med grillade pilgrimsmusslor eller någon av de här förrätterna som du hittar på bloggen sedan tidigare.

Jag bjöd familjen på gratinerade pilgrimsmusslor under påskhelgen. Du kan förbereda allt fram till punkt 3 och förvara i kylskåpet. Värm sedan såsen försiktigt innan du skedar den över formarna när de åker in i ugnen.

Ingredienser för 4-6:
2,5 dl fiskbuljong
2,5 dl vitt vin
500 g pilgrimsmusslor, putsade och delade
60 g smör
4 vårlökar, skurna i ringar
1 skiva köttigt bacon, finfördelat
100 g färska champinjoner i tunna skivor
1/2 dl vetemjöl
2 dl grädde
1-2 tsk citronsaft
salt
svartpeppar
2,5 dl brödsmulor (torkat bröd finfördelat i matberedare blir bäst)
30 g smält smör

1. Smörj 4-6 små ugnsformar eller musselskal. Värm fiskbuljongen och det vita vinet i kastrullen. Lägg i de halverade pilgrimsmusslorna. Koka i 4 minuter (inte längre för då blir de sega) tills de inte längre är genomskinliga. Ta upp dem med hjälp av en hålslev, täck dem och lägg åt sidan. Koka upp buljongen på nytt och låt den reduceras till 4 dl.

2. Smält smöret i en kastrull och lägg till lök, bacon och svamp. Rör om och låt puttra på medelvärme i ca 3 minuter tills löken är mjuk. Blanda ner mjölet och låt sjuda i 2 minuter. Sätt till den reducerade buljongen och rör tills blandningen tjocknar och börjar koka. Blanda ner grädde, citronsaft, salt och peppar. Täck över och håll varmt. Blanda brödsmulorna och det smälta smöret i en skål.

3. Fördela musslorna i 4 formar. Täck med den varma såsen och avsluta med brödsmuleblandningen. Ställ in i 200-225 grader varm ugn under grillelementet i ca 5 minuter. Ta ut formarna när de fått vacker färg.


Formarna på väg in i ugnen. Mina skal är ganska små och jag hade bara 4 st, så jag fick använda ytterligare en liten ugnsform som rymde 2 portioner. 


Kommentar: Jag dekorerade med ätbara blommor och krasse (blue pepe) min vana trogen. En klyfta citron/lime kan också vara på sin plats. Eventuellt någon färsk ört såsom timjan eller fransk dragon i såsen.
Som dryck passar ett friskt vitt vin såsom Pinot gris eller Sauvignon blanc. Eller varför inte en Cava eller en Champagne om du vill ha det extra festligt.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar