Laxceviche & tonfisktartar + smått & gott till 1:a maj

onsdag 25 april 2018



Glaset är fyllt med en vårligt välsmakande laxceviche à la Paul Svensson. Jag blev bjuden på den hos goda vänner som förrätt på första maj för många år sedan.  Paul kallar den för ceviche "express". Ceviche är en sydamerikansk konserveringsmetod men om man har grönsaker i ska den inte stå länge utan serveras nytillagad. Fräschören kommer från gurka, mango och vårlök samt limesaften som "tillreder" laxen. Tack Rasmus för att du ställde upp som handmodell! Så fina händer.

Ingredienser för 4-5 personer (mina ändringar inom parentes):
200 g lax (nästan 400 g)
1/2 gurka
1 mango
3 st lime
1 kruka koriander (ängssyra)
1 chili (lemon drop)
1 knippe vårlök
1/4 isbergssallad (blandning av egna microgreens)
 http://forreliini.blogspot.fi/2018/03/landebistros-vintertradgard.html
olivolja
salt
svartpeppar

1. Skär gurka, mango och lax i små, (ungefär) lika stora tärningar. Finhacka chili och koriander. Finstrimla isbergssallad och vårlök. Pressa limejuicen av samtliga frukter.

2. Blanda limejuice med lax och smaka av med salt och svartpeppar. Det är viktigt att låta limejuicen tillreda/marinera laxen åtminstone  2-5 minuter innan man blandar med övriga ingredienser. Smaka av med olivolja.

3. Lägg upp i glas och toppa med finstrimlad sallad/salladsskott/mikrogrönt. Servera genast.


Tonfisktartar

Jag fick syn på det här receptet på Epätrendikäs ruokablogi (finsk blogg) och sparade det omgående för det lät minst sagt mumsigt. Och det var det också. Dillmajonnäsen som hör till misslyckades jag lite med (blev för lös och hade för lite dillsmak) men jag gjorde också en wasabimajonnäs och den vann allas hjärtan. Vi enades faktiskt om att den tog tonfisktartaren till oanade höjder. En magisk kombination.

Ingredienser för 4 personer:

400 g färsk tonfisk
lite salt och svartpeppar
1 avokado
1 msk yuzusås/pressad citron eller lime + lite risvinäger

1. Skär tonfisken i små tärningar och smaksätt med salt och svartpeppar enligt eget tycke. Låt fisken mogna i kylskåpet i 1-2 timmar.

2. Klyv avokadon, ta bort kärnan och skär köttet i små tärningar. Jag skar också några rädisor i tunna skivor. Blanda med yuzusåsen. Blanda med tonfisken och forma 4 tartarbiffar. Garnera med dill, rucolaskott eller andra gröna skott.

3. Servera med toast och dillmajonnäs/wasabimajonnäs.




Här nedan följer lite blandade tips inför Valborg; passar till picknick, brunch, lunch eller buffé. Hoppas du hittar någonting som faller dig i smaken!










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar