Citron fourré - fylld citron

fredag 30 mars 2018



Här kommer i sista minuten inför påskhelgen ett fantastiskt retrorecept från 70-talet: en urgröpt citron fylld med sardiner eller tonfisk blandade med senap, svarta oliver och lite grädde eller majonnäs. Jag ersatte oliverna med svart kaviar (inte äkta) och använde majonnäs och tonfisk. En liten förrätt som garanterat får middagsgästerna att dra på smilbanden vid blotta anblicken.

Ingredienser:
1 citron per person
1-2 sardiner eller motsvarande mängd burktonfisk av god kvalitet
2 oliver
salt
svartpeppar
lite Dijonsenap
2-3 tsk vispad grädde/crème fraîche/majonnäs
(1 burk svart kaviar till garnering)

1. Skär toppen av citronerna. Ta ur innanmätet med hjälp av en vass kniv och en sked. Avlägsna kärnorna och hinnorna. Spara resten i en skål. Putsa insidorna av citronerna. Jämna till botten så att de står stadigt.

2. Mosa sardinerna/tonfisken och hacka oliverna. Tillsätt senap och lite av fruktköttet. Till sist i med grädden och blanda. Smaka av och tillsätt salt och peppar.

3. Fyll citronerna med blandningen. Skeda på lite svart kaviar om du vill. Sätt på hatten och garnera med lite kryddgrönt eller en vacker blomma.










Kommentar: Spara resten av innanmätet från citronerna och gör en retrococktail: White Lady. 1 del pressad citron, 1 del gin, 1 del Cointreau blandas och hälls i ett cocktailglas med sockerrand och några isbitar. Den är starkare än den känns så drick inte många!

GLAD PÅSK!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar