Fiskgryta med wasabimajonnäs

söndag 22 april 2018


Jag hade planerat att göra en regelrätt bouillabaisse och hade tinat en burk av min goda kräftfond för att ha den som bas i soppan. Jag fick lov att ändra planerna lite eftersom butiken inte hade färska musslor och jag ville inte använda burkmusslor. Jag köpte lite torskrygg, lax, räkor och grönsaker och höftade till en supergod gryta snarare än soppa. Med wasabimajon fick den lite sting och blev om möjligt ännu godare.

Ingredienser för 4 personer:
1/ 2 fänkål i skivor, spara "dillen" till garnering
1/2 purjo i ringar (jag använde den gröna delen)
1 liten squash i långa stavar
3 små potatisar i stavar
1/2 burk tomatkross
lite saffran
olja
4 dl kräftfond http://forreliini.blogspot.fi/2017/09/fond-pa-kraftskal.html eller färdig fond på flaska + vatten
2 dl vitt vin
1-2 msk fiskfond
1-2 dl vatten
svartpeppar

200 g torskrygg i bitar
500 g laxfilé i bitar
räkor 

1. Salta fiskbitarna och låt dem dra i sig saltet medan du förbereder grönsakerna.

2. Fräs alla grönsaker i olja i några minuter, sätt till saffran och svartpeppar och fräs ytterligare någon minut innan du häller i kräftbuljongen, det vita vinet, fiskfonden, tomatkrosset och vattnet.

3. Låt koka i ca 10 minuter eller tills grönsakerna känns färdiga. Sätt då till fiskbitarna och stäng av värmen. De blir klara på ett par-tre minuter i den heta buljongen. Jag använde skalade räkor och satte till dem just innan vi skulle äta. De får absolut inte koka. Samma gäller oskalade djupfrysta färdigkokta räkor. Garnera med fänkålsvipporna.

Wasabimajonnäs:
Blanda majonnäs (använd Hellmann's om du inte gör egen) med wasabi på tub. Styrka enligt smak och tycke. Det lönar sig att börja med en liten mängd och avsmaka allt eftersom du blandar i mer. I stället för wasabi kan du använda pepparrot.










Här kan du kolla mitt bouillabaisserecept:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar