Bläckfisk och potatis som i Galicien

fredag 13 april 2018



Lite spansk husmanskost som omväxling. En mycket omtyckt rätt i hela Spanien, där varje hushåll gör den på sitt eget sätt. En solklar favorit om du gillar potatis och bläckfisk. Den går relativt snabbt att tillreda och blandningen av chili, lök, vitlök, tomat, lagerblad, bläckfisk och potatis får åtminstone mig på fall. Jag älskar ju bläckfisk i alla former och den här rätten får jag aldrig nog av. Mängden vitlök och chili kan du justera enligt dina egna smaklökar. Kom ihåg att salta potatisens kokvatten rejält innan du häller i potatisen så får den en bra sälta. Bläckfisk brukar man hitta till ett billigt pris i asiatiska butikers frysdisk. På min påse stod det "whole cleaned cuttlefish". Söta små bläckfiskar.

Ingredienser för 2 personer:
500 gr skalad och kokt potatis (små)
400 g små hela djupfrysta bläckfiskar (sepia eller chipirones)
1 stor tomat 
2-5 vitlöksklyftor
2 lagerblad
1 gul lök
färsk chili eller mortlad torkad chili enligt smak
1,5 tsk pimentón dulce (spanskt chilipulver)
1-1,5 dl torrt vitt vin
salt
olivolja
persilja

1. Torka av de tinade bläckfiskarna. Finhacka löken, vitlöken och chilin (om du använder färsk). Tvätta (skala om du vill) tomaten och skär den i små tärningar.

2. Fräs alla grönsakerna i varm olja i en stekpanna i några minuter. Sätt till bläckfisken, vinet, lagerbladen, pimentón, torkad mortlad chili och salt. Låt koka sakta i ca 5 minuter.

3. När du kokat de hela potatisarna så dela dem genom att bryta dem i två delar. Stick först in en knivspets och bryt sedan upp dem.  Såsen blir tjockare av potatisens stärkelse. Sätt till potatishalvorna och koka ännu några minuter. Vrid några tag på svartpepparkvarnen och dekorera med persilja.




Såsen är underbar och det behövs lite gott bröd att dippa. Och ett glas gott vin/öl fulländar matupplevelsen.

Gillar du bläckfisk så ta en titt på dessa två utmärkta recept:



Njut av helgen! Fantastiskt att äntligen få se naturen vakna till liv efter en besvärlig vinter. Äntligen får man bada igen!







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar