Skördebuffé - Mangolddolmar med kalkon

måndag 14 september 2020



Dessa uppskattade gröna knyten med kalkonfyllning fanns med på min skördebuffé i år. Dolmarna kan naturligtvis fyllas med enbart grönsaker ... ett bra sätt att kamouflera rester på. De olikfärgade dragonmorötterna i mitten på fatet kommer från det egna landet. Där trivs också rödbetorna, bönorna, tomaterna, squashen, spenaten, mangolden och örterna som jag använde i de övriga rätterna.

 Vi inledde lunchen med en amuse bouche, som bestod av rödbetsvelouté med fräsch gurkkräm. Receptet hittar du här. På buffébordet fanns också en tarte tatin med tomat, svamp- och quinoafylld musselsquash, trädgårdsmästarens tortilla (recept här), teriyaki rostbiffsrullar fyllda med haricots verts (recept här), pesto på morotsblast (recept här), ingefärssyltad squash (recept här). Tomattatin receptet kommer i nästa blogginlägg.










Mangolddolmar:

ca 16 st stora mangoldblad

vatten

ca 1 dl vitt vin 

Fyllningen:

400 g kalkon- eller kycklingfärs

kokta mangoldstjälkar

1 schalottenlök

1 stor riven vitlöksklyfta

1 msk chilisylt (kan ersättas med honung och lite riven chili om man vill)

färsk salvia

svartpeppar

salt

100 - 120 g färskost (jag använde Crème Bonjour oliver & örter)




1. Avlägsna stjälkarna från mangoldbladen. Lägg bladen i kokande vatten i en minut. Ta upp dem med hålslev och låt dem rinna av och svalna över kanten på en stor bunke.

2. Koka stjälkarna mjuka i samma vatten i ca 5 minuter. Ta upp dem och låt svalna. 

3. Gör fyllningen. Bryn färsen tillsammans med den hackade löken och vitlöken. Blanda ner bitar av mangoldstjälkarna och osten. Krydda med valfria örter och kryddor och avsmaka.

4. Bred ut bladen på hushållspapper och lägg på 1 msk av fyllningen. Rulla ihop dolmarna, vik först in bladen från sidorna och rulla sedan ihop. 

5. Lägg dem i en oljepenslad ugnsform och häll på det vita vinet. Stek dolmarna i 180 grader varm ugn  i ca 10 minuter. Servera dem helst rumsvarma.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar