Höstpäronmums

söndag 27 september 2020

 


En del av päronskörden gick åt till den här desserten, som jag serverade på skördelunchen för en tid sedan. Jag kokade en lag bestående av rivna rödbetor, apelsin, stjärnanis, lime, socker och svartpepparkorn. Följande dag silade jag lagen och kokade päronen i den. Färgen på päronen kontrasterar fint mot vaniljglass/vispad grädde/mascarponegrädde. Om du vill ha lite crunch, så serverar du exempelvis havreflarn till. Päronen håller rätt så länge i kylskåpet och går också bra att djupfrysa. Lämna dem då lite hårda, så blir de inte mosiga vid upptiningen.

Under etiketten "päron" hittar du fler förslag på delikatesser med päron.




Till lagen för 1 kg päron behöver du:

4 färska rödbetor
1 liter vatten
4,5 dl socker
2 stjärnanis
1 skivad apelsin
1 skivad lime
4 svartpepparkorn


1. Skala och riv rödbetorna. Koka upp vatten, strösocker och riven rödbeta i en kastrull. Sätt till de övriga ingredienserna och låt koka ca 5 minuter. Låt stå över natten.

2. Sila lagen följande dag. Skala päronen (avlägsna också kärnhuset om du så önskar) och lägg dem i en kastrull med lagen. Sjud sedan päronen försiktigt utan lock tills de är mjuka. Beroende på storlek och sort tar det 20-30 minuter.

3. Du kan låta dem stå kvar i lagen på ett svalt ställe tills det är dags att servera dem. Lagen kan kokas ihop/reduceras och hällas över päronen vid serveringen.












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar