Charlotte aux fraises

tisdag 22 maj 2018



En elegant efterrätt i jordgubbstider. Typ jorgubbstårta i fransk tappning. Den är lättare att göra än det kanske verkar. Det enda du behöver göra är att fodra en form med kattungor/savoiardikex och fylla den med en blandning av vispad grädde och jordgubbar. Ofta används gelatin i fyllningen, men det behövs egentligen inte om du låter kakan stå i kylskåpet åtminstone i fyra timmar innan serveringen. Jag valde att låta den stå 4 timmar i kylen och 1 timme i frysen. Men sedan lönar det sig att äta upp den med en gång för kexen blir annnars för mosiga. Receptet hittade jag hos
https://everydayfrenchchef.com/charlotte-aux-fraises/ , men jag har gjort några ändringar.

Ingredienser till en 1 liters form:
500 g jordgubbar
100 g socker (eller mindre)
2,5 dl vispgrädde
1 dl vatten
0,5 dl smaksättning: rom, limoncello eller citron-/jordgubbssaft
1 paket kattungor, ca 24-30 st (savoiardikex/tiramisukex)

1. Ställ skålen, i vilken du tänker vispa grädden, i kylskåpet.
2. Täck formen du tänker göra desserten i med plastfilm. Det underlättar jobbet när du ska stjälpa upp kakan. 
3. Spara lite jordgubbar till garneringen. Skölj resten, torka dem noggrant och avlägsna det gröna mittpartiet. Dela varje jordgubbe i mindre bitar. Sätt till hälften av sockret. Ställ åt sidan.
4. Vispa den kalla grädden i den kalla skålen. Sätt till resten av sockret(50 g) när grädden börjar tjockna. Vispa tills grädden är mycket fast. Ställ åt sidan.
5. Blanda vattnet och smaksättningen. Doppa kattungorna mycket snabbt i vätskan på båda sidorna, en åt gången. Täck formens sidor och botten med kexen (se bilden).
6. Blanda den vispade grädden med jordgubbarna och fyll formen till hälften med blandningen. Sedan ett lager med kex, resten av fyllningen och till sist ett lager kex.
7. Täck formen med en lämplig tallrik och placera en vikt utanpå, så att kakan pressas ihop lite medan den stelnar. Ställ den i kylskåpet i åtminstone fyra timmar. Utan gelatin så stelnar den ju inte helt och hållet. Den går förstås också att äta som glasskaka om du ställer den i frysen i flera timmar.
8. Stjälp upp kakan, avlägsna filmpappret och dekorera med jordgubbar.

Bon appétit!










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar