Puff pastry - en vän i nöden

söndag 29 april 2018



Vet ni va'? Jag är så upp över öronen förtjust i Lidls puff pastry att jag alltid måste ha en rulle i kylskåpet för säkerhets skull. Och det bästa är att man kan använda grönsaksrester och annan överbliven mat i fyllningen. Det går snabbt som attan eftersom degen inte är djupfryst, utan det är bara att rulla ut den och börja komponera fyllningen. Jag har fyllt otaliga rullar med allt möjligt som jag hittat i skåpen ... men alltid använt någon spännande eller stark krydda som gjort susen. Här kommer mina tre senaste varianter på salt fyllning. Och by the way så är det här inget samarbete med Lidl ... även om det låter så!

1. Grönsaker - chorizo - halloumi

1 rulle puff pastry (Lidl)
1 röd spetspaprika i ringar
1/2 liten squash i tunna skivor
1 bit purjo i ringar
1/2 rödlök i tunna ringar
3 vitlöksklyftor i tunna skivor
1 bit torkad chorizo i tunna skivor (Lidl)
1 halloumiost med chilismak i tunna skivor (Lidl)
1 msk za'atar kryddblandning
svartpeppar
(salt)

babybasilika (vattenodlad, hydroponics)

Rulla ut degen och bred ut all fyllning och krydda. Avsluta med halloumiosten. Grädda i 200 grader varm ugn ca 20-25 minuter.
Ta ut och skär i bitar. Goda lite avsvalnade eller kalla. Gott med grekiska oliver till.





Jag gjorde en snabb örtolja på min goda rapsolja och våra odlade microgreens (med stavmixer) och testade också att linda in en tapasbit och lite örtolja i Cosmopolitan sallad. Mycket mumsigt.


2. Parmaskinka - frön - microgreens

1 rulle puff pastry (Lidl)
1 paket parmaskinka eller motsvarande (Lidl)
1 liten handfull torrostade pinje- och solrosfrön
1 stor handfull bladgrönt (jag tog egenodlad röd babyängssyra och babybasilika)
svartpeppar
(salt)
olja

Rulla ut degen på bakplåtspapper. Lägg på parmaskinkan. Strö över de rostade fröna. Fördela det gröna. Peppra, salta eventuellt lite och droppa över lite god olja. Rulla ihop hårt och skär ca 1,5 cms rundlar av rullen. Pensla med ägg och grädda i 200-225 grader varm ugn i ca 15-20 minuter.



3. Chèvre - chorizo - frön - microgreens

1 rulle puff pastry (Lidl)
chorizokorv i tunna skivor (Lidl)
1 rulle chèvre-ost i tunna skivor (Lidl)
1 liten handfull torrostade pinje- och solrosfrön
1 handfull gröna blad (använde egenodlad babyfänkål och babyängssyra)
svartpeppar
ca1 msk ras el hanout krydda

Rulla ut degen på bakplåtspapper. Lägg först på getosten, sedan chorizon, fröna och strö över ras el hanout och svartpeppar. Till sist de gröna bladen och eventuellt lite olja.  Rulla ihop hårt. Skär rullen i ca 1,5 cm tjocka skivor. Lägg dem på plåt och pensla med uppvispat ägg. Grädda dem i 200-225 graders ugn i ca 15-20 minuter.



Jag djupfryste mina färdiggräddade sötnosar (2 och 3). De blir perfekta som snacks till champagnen som vi ska skåla in våren med. Vi gör det traditionsenligt på Vårdberget i Åbo tillsammans med goda vänner.

Glada Wappen! (som vi säger i Finland)

Laxceviche & tonfisktartar + smått & gott till 1:a maj

onsdag 25 april 2018



Glaset är fyllt med en vårligt välsmakande laxceviche à la Paul Svensson. Jag blev bjuden på den hos goda vänner som förrätt på första maj för många år sedan.  Paul kallar den för ceviche "express". Ceviche är en sydamerikansk konserveringsmetod men om man har grönsaker i ska den inte stå länge utan serveras nytillagad. Fräschören kommer från gurka, mango och vårlök samt limesaften som "tillreder" laxen. Tack Rasmus för att du ställde upp som handmodell! Så fina händer.

Ingredienser för 4-5 personer (mina ändringar inom parentes):
200 g lax (nästan 400 g)
1/2 gurka
1 mango
3 st lime
1 kruka koriander (ängssyra)
1 chili (lemon drop)
1 knippe vårlök
1/4 isbergssallad (blandning av egna microgreens)
 http://forreliini.blogspot.fi/2018/03/landebistros-vintertradgard.html
olivolja
salt
svartpeppar

1. Skär gurka, mango och lax i små, (ungefär) lika stora tärningar. Finhacka chili och koriander. Finstrimla isbergssallad och vårlök. Pressa limejuicen av samtliga frukter.

2. Blanda limejuice med lax och smaka av med salt och svartpeppar. Det är viktigt att låta limejuicen tillreda/marinera laxen åtminstone  2-5 minuter innan man blandar med övriga ingredienser. Smaka av med olivolja.

3. Lägg upp i glas och toppa med finstrimlad sallad/salladsskott/mikrogrönt. Servera genast.


Tonfisktartar

Jag fick syn på det här receptet på Epätrendikäs ruokablogi (finsk blogg) och sparade det omgående för det lät minst sagt mumsigt. Och det var det också. Dillmajonnäsen som hör till misslyckades jag lite med (blev för lös och hade för lite dillsmak) men jag gjorde också en wasabimajonnäs och den vann allas hjärtan. Vi enades faktiskt om att den tog tonfisktartaren till oanade höjder. En magisk kombination.

Ingredienser för 4 personer:

400 g färsk tonfisk
lite salt och svartpeppar
1 avokado
1 msk yuzusås/pressad citron eller lime + lite risvinäger

1. Skär tonfisken i små tärningar och smaksätt med salt och svartpeppar enligt eget tycke. Låt fisken mogna i kylskåpet i 1-2 timmar.

2. Klyv avokadon, ta bort kärnan och skär köttet i små tärningar. Jag skar också några rädisor i tunna skivor. Blanda med yuzusåsen. Blanda med tonfisken och forma 4 tartarbiffar. Garnera med dill, rucolaskott eller andra gröna skott.

3. Servera med toast och dillmajonnäs/wasabimajonnäs.




Här nedan följer lite blandade tips inför Valborg; passar till picknick, brunch, lunch eller buffé. Hoppas du hittar någonting som faller dig i smaken!










Fiskgryta med wasabimajonnäs

söndag 22 april 2018


Jag hade planerat att göra en regelrätt bouillabaisse och hade tinat en burk av min goda kräftfond för att ha den som bas i soppan. Jag fick lov att ändra planerna lite eftersom butiken inte hade färska musslor och jag ville inte använda burkmusslor. Jag köpte lite torskrygg, lax, räkor och grönsaker och höftade till en supergod gryta snarare än soppa. Med wasabimajon fick den lite sting och blev om möjligt ännu godare.

Ingredienser för 4 personer:
1/ 2 fänkål i skivor, spara "dillen" till garnering
1/2 purjo i ringar (jag använde den gröna delen)
1 liten squash i långa stavar
3 små potatisar i stavar
1/2 burk tomatkross
lite saffran
olja
4 dl kräftfond http://forreliini.blogspot.fi/2017/09/fond-pa-kraftskal.html eller färdig fond på flaska + vatten
2 dl vitt vin
1-2 msk fiskfond
1-2 dl vatten
svartpeppar

200 g torskrygg i bitar
500 g laxfilé i bitar
räkor 

1. Salta fiskbitarna och låt dem dra i sig saltet medan du förbereder grönsakerna.

2. Fräs alla grönsaker i olja i några minuter, sätt till saffran och svartpeppar och fräs ytterligare någon minut innan du häller i kräftbuljongen, det vita vinet, fiskfonden, tomatkrosset och vattnet.

3. Låt koka i ca 10 minuter eller tills grönsakerna känns färdiga. Sätt då till fiskbitarna och stäng av värmen. De blir klara på ett par-tre minuter i den heta buljongen. Jag använde skalade räkor och satte till dem just innan vi skulle äta. De får absolut inte koka. Samma gäller oskalade djupfrysta färdigkokta räkor. Garnera med fänkålsvipporna.

Wasabimajonnäs:
Blanda majonnäs (använd Hellmann's om du inte gör egen) med wasabi på tub. Styrka enligt smak och tycke. Det lönar sig att börja med en liten mängd och avsmaka allt eftersom du blandar i mer. I stället för wasabi kan du använda pepparrot.










Här kan du kolla mitt bouillabaisserecept:


Sötpotatisgnocchi med brynt salviasmör + vintips

torsdag 19 april 2018



 Om du vill visa vad du går för tycker jag du ska sätta igång med att göra de här sötpotatisgnocchina. Jag hade vissa problem med att få en lämplig konsistens på degen, vilket kan ha berott på att mitt vetemjöl tog slut och jag var tvungen att använda dinkelmjöl i stället. Men slutet gott, allting gott ... det tog sin tid men gnocchina höll ihop till sist och utseendemässigt får de godkänt men inte mer. Smaken är i alla fall fantastisk: gnocchina består förutom sötpotatisen och mjölet av vita burkbönor + lite spad och parmesanost. Ugnsrostad broccoli och gott salviasmör serveras tillsammans med gnocchina. En himmelsk kombination! Receptet taget ur Lantliv mat & vin med mina ändringar inom parentes.

4 portioner:

600 g sötpotatis
1 msk koncentrerad grönsaksbuljong
vatten
salt
250 g broccoli
olivolja
1 burk vita bönor, ca 400 g
2 dl finriven parmesanost + lite till servering
ca 4 dl vetemjöl (jag behövde betydligt mera)
1 kruka salvia
150 g smör
1 chili (2)
1 vitlöksklyfta (2)

1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär sötpotatisen i mindre bitar. Koka den mjuk i buljong, salt och vatten. Häll av vattnet och låt sötpotatisen ånga av och svalna något. 

2. Dela broccolin i mindre buketter. Skala stammen och skär den i mindre bitar. Lägg allt på en plåt med bakplåtspapper. Häll över olja + lite salt och rosta broccolin i ca 12 minuter tills den har fått fin färg. 

3. Häll av spadet från bönorna men spar det. Skölj bönorna och mixa dem med sötpotatisen och 4 msk av bönspadet. Blanda med osten och mjölet, litet i taget, till en fast smet. Jag använde matberedare. Mängden mjöl beror på hur mycket vätska det är i potatisen men smeten ska bli så fast att den håller ihop vid kokningen. Blir du osäker kan du testa att sjuda en liten degklump.

4. Dela degen i 4 delar och rulla ut till långa rullar. Skär varje rulle i 15-20 bitar och tryck till dem med en gaffel. Lägg dem på en mjölad bricka. De kan förberedas och läggas på en övertäckt bricka i kylskåpet innan kokningen.

5. Repa salviabladen. Bryn smöret i en kastrull eller stekpanna tills det doftar nöt och är ljusbrunt. Lägg i salviabladen och låt dem fräsa med en stund. 

6. Kärna ur och hacka chilin. Skala och finhacka vitlöken. Fräs dem mjuka i olja i en stor stekpanna. 

7. Sjud gnocchin i saltat vatten. De är färdiga när de flyter upp.

8. Lägg dem i pannan med vitlöken och chilin och låt dem få färg.

9. Lägg upp gnocchin på tallrikar med broccolin, häll över smöret och riven parmesanost. Kanske lite svartpeppar också.




Platsar inte på listan över mina vackraste skapelser!



Till rätten drack vi ett synnerligen gott italienskt vin gjort på druvan Nero d'Avola. Fruktig och fyllig smak med lite sötma, inslag av lakrits, salvia och vanilj. Eftersmaken var lång och en aning söt. Rekommenderas till grillade kötträtter men vi tyckte det satt som en smäck till den här grönsaksrätten också. Ett allroundvin från Sicilien till det förmånliga priset 11 euro. Assistenten fick nog inte smaka.


Gillar du sötpotatis/batat? Det går ju att göra nästan vad som helst av den vackra och hälsosamma bataten. Jag ger länkarna till 3 st beprövade och fungerande recept här:





Mixad grönsakssoppa, palsternackschips & snigelbakelser

måndag 16 april 2018



En grön mixad soppa på grönsaksrester och lite annat smått och gott. Den här gången hittade jag lite grönkål, broccoli och purjo i grönsakslådan och lade till lök, vitlök, chili, ingefära, kokosgrädde och lite kryddor. Resultatet blev över all förväntan ... en jättegod mixad grön soppa. Jag hade också en rulle puff pastry (Lidl) i kylskåpet, vars datum höll på att gå ut och det fanns en burk sniglar i skafferiet. I stället för normala vitlökssniglar fick det alltså bli smördegssnigelbakelser som passade perfekt till soppan. Jag måste också slå ett slag för chipsen gjorda på palsternacka, som är penslade med världens godaste ekologiska rapsolja från Öland. Den finns i tre olika varianter: osmaksatt, backtimjan och ramslök. Jag har införskaffat ett parti direkt från odlaren och säljer gärna några flaskor vidare. Om du råkar bo i Tammerfors-, Åbo- eller Pargastrakten (i Finland) kan jag leverera oljan. I övriga fall tillkommer postavgiften. Kontakta mig om du är intresserad.

Ingredienser till soppan:

3 grönkålsblad
1,5 broccolihuvud
1 liten purjo
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 röd färsk/torkad chili med frön
5 cm färsk ingefära
1 liter grönsaksbuljong
lite havssalt
lite Maldon örtflingsalt
2,5 dl kokosgrädde

Skär grönsakerna i mindre bitar. Fräs dem i lite olja någon minut. Sätt till buljongen och lite salt och koka tills grönsakerna är mjuka. Sätt till kokosgrädden, mixa soppan slät och avsmaka. Krydda mer om det behövs. Vrid över lite svartpeppar.


Palsternackschips:
1 stor palsternacka
ekologisk kallpressad rapsolja
chilisalt
örtkrydda

Använd mandolin för att få så tunna palsternacksskivor som möjligt. Bred ut dem på bakplåtspapper och pensla dem med en god olja. Krydda. Låt stå i 225 grader varm ugn i ca 10 minuter. Vakta dem så de inte bränns. De formar sig till vackra blommor i ugnen ... åtminstone gjorde mina det. Dekorera soppan med dem eller ät som sådana.




Snigelbakelserna:

1 liten snigelburk
50 g Boursin vitlöksost med örter
färsk rosmarin
1 msk yuzu-sås (eller citronsaft)
(chipotle chili)
svartpeppar
chilisalt

Rulla ut degen. Skär den i lämpliga bitar. Rulla upp kanterna en aning. Blanda de halverade och torkade sniglarna med de övriga ingredienserna och bred ut blandningen på smördegen. Pensla kanterna med uppvispat ägg eller vatten. Grädda i 200 grader varm ugn i ca 15 minuter.







Bläckfisk och potatis som i Galicien

fredag 13 april 2018



Lite spansk husmanskost som omväxling. En mycket omtyckt rätt i hela Spanien, där varje hushåll gör den på sitt eget sätt. En solklar favorit om du gillar potatis och bläckfisk. Den går relativt snabbt att tillreda och blandningen av chili, lök, vitlök, tomat, lagerblad, bläckfisk och potatis får åtminstone mig på fall. Jag älskar ju bläckfisk i alla former och den här rätten får jag aldrig nog av. Mängden vitlök och chili kan du justera enligt dina egna smaklökar. Kom ihåg att salta potatisens kokvatten rejält innan du häller i potatisen så får den en bra sälta. Bläckfisk brukar man hitta till ett billigt pris i asiatiska butikers frysdisk. På min påse stod det "whole cleaned cuttlefish". Söta små bläckfiskar.

Ingredienser för 2 personer:
500 gr skalad och kokt potatis (små)
400 g små hela djupfrysta bläckfiskar (sepia eller chipirones)
1 stor tomat 
2-5 vitlöksklyftor
2 lagerblad
1 gul lök
färsk chili eller mortlad torkad chili enligt smak
1,5 tsk pimentón dulce (spanskt chilipulver)
1-1,5 dl torrt vitt vin
salt
olivolja
persilja

1. Torka av de tinade bläckfiskarna. Finhacka löken, vitlöken och chilin (om du använder färsk). Tvätta (skala om du vill) tomaten och skär den i små tärningar.

2. Fräs alla grönsakerna i varm olja i en stekpanna i några minuter. Sätt till bläckfisken, vinet, lagerbladen, pimentón, torkad mortlad chili och salt. Låt koka sakta i ca 5 minuter.

3. När du kokat de hela potatisarna så dela dem genom att bryta dem i två delar. Stick först in en knivspets och bryt sedan upp dem.  Såsen blir tjockare av potatisens stärkelse. Sätt till potatishalvorna och koka ännu några minuter. Vrid några tag på svartpepparkvarnen och dekorera med persilja.




Såsen är underbar och det behövs lite gott bröd att dippa. Och ett glas gott vin/öl fulländar matupplevelsen.

Gillar du bläckfisk så ta en titt på dessa två utmärkta recept:



Njut av helgen! Fantastiskt att äntligen få se naturen vakna till liv efter en besvärlig vinter. Äntligen får man bada igen!







Coquilles Saint Jacques

tisdag 10 april 2018



 Pilgrimsmusslor hör till mina absoluta favoriter vad gäller förrätter. Det är alltid bra att ha en påse gömd i frysen. Om du får oväntade middagsgäster fixar du snabbt t.ex. en liten soppa med grillade pilgrimsmusslor eller någon av de här förrätterna som du hittar på bloggen sedan tidigare.

Jag bjöd familjen på gratinerade pilgrimsmusslor under påskhelgen. Du kan förbereda allt fram till punkt 3 och förvara i kylskåpet. Värm sedan såsen försiktigt innan du skedar den över formarna när de åker in i ugnen.

Ingredienser för 4-6:
2,5 dl fiskbuljong
2,5 dl vitt vin
500 g pilgrimsmusslor, putsade och delade
60 g smör
4 vårlökar, skurna i ringar
1 skiva köttigt bacon, finfördelat
100 g färska champinjoner i tunna skivor
1/2 dl vetemjöl
2 dl grädde
1-2 tsk citronsaft
salt
svartpeppar
2,5 dl brödsmulor (torkat bröd finfördelat i matberedare blir bäst)
30 g smält smör

1. Smörj 4-6 små ugnsformar eller musselskal. Värm fiskbuljongen och det vita vinet i kastrullen. Lägg i de halverade pilgrimsmusslorna. Koka i 4 minuter (inte längre för då blir de sega) tills de inte längre är genomskinliga. Ta upp dem med hjälp av en hålslev, täck dem och lägg åt sidan. Koka upp buljongen på nytt och låt den reduceras till 4 dl.

2. Smält smöret i en kastrull och lägg till lök, bacon och svamp. Rör om och låt puttra på medelvärme i ca 3 minuter tills löken är mjuk. Blanda ner mjölet och låt sjuda i 2 minuter. Sätt till den reducerade buljongen och rör tills blandningen tjocknar och börjar koka. Blanda ner grädde, citronsaft, salt och peppar. Täck över och håll varmt. Blanda brödsmulorna och det smälta smöret i en skål.

3. Fördela musslorna i 4 formar. Täck med den varma såsen och avsluta med brödsmuleblandningen. Ställ in i 200-225 grader varm ugn under grillelementet i ca 5 minuter. Ta ut formarna när de fått vacker färg.


Formarna på väg in i ugnen. Mina skal är ganska små och jag hade bara 4 st, så jag fick använda ytterligare en liten ugnsform som rymde 2 portioner. 


Kommentar: Jag dekorerade med ätbara blommor och krasse (blue pepe) min vana trogen. En klyfta citron/lime kan också vara på sin plats. Eventuellt någon färsk ört såsom timjan eller fransk dragon i såsen.
Som dryck passar ett friskt vitt vin såsom Pinot gris eller Sauvignon blanc. Eller varför inte en Cava eller en Champagne om du vill ha det extra festligt.




Kikärtspasta med syrsor, ärter & örter

lördag 7 april 2018



Pasta brukar höra till de flestas favoriter ... men jag är ingen vän av den vanliga italienska pastan av någon orsak. Det är först under de senaste åren när jag bekantat mig med alla glutenfria pastor gjorda på olika grönsaker som jag blivit intresserad av pasta. Nu har Tervens (ett finskt företag) börjat tillverka kikärtspasta i olika former och med olika smaksättningar: ingefära, chili och syrsor.
Jag har tidigare testat ingefärsvarianten
 http://forreliini.blogspot.fi/2018/03/angssyrepesto-kikartspasta-jatterakor.html och tyckte den var god. Nu stod fusillin med kikärter och syrsor i tur. Första gången jag smakat på syrsor ... intressant. Tervens kikärt-hussyrsafusilli är glutenfri, innehåller 24% protein, kikärtsmjöl, torkat hussyrsapulver 5% och vatten.
Jag gjorde en pesto på mandel, microgreens och rypsolja som jag blandade med den kokta pastan. Dessutom kokade jag snabbt upp sojabönor, gröna ärter och sockerärter för att få rätten aptitretande och ännu hälsosammare.

Ingredienser:
1 paket Tervens kikärtsfusilli med syrsor 
Koka pastan enligt instruktionerna på förpackningen.


Pesto:
drygt 1 dl skalade, torrostade hela mandlar
4 dl örter (jag använde egenodlade microgreens: basilika, krasse, rucola, svartsenap, vattenkrasse, fänkål)
ca 1,3 dl kallpressad rypsolja
salt
svartpeppar

Mixa alla ingredienser. Börja med 1 dl olja och häll i mer efter hand tills du får en lämplig konsistens på peston.




Gröna baljväxter:
ca 2,5 dl edamamebönor/sojabönor, djupfrysta
ca 2,5 dl gröna ärter, djupfrysta
ca 2,5 dl sockerärtsskidor, färska

Jag kokade upp vatten, saltade och hällde i de färska sockerärterna. Efter någon minut hällde jag i sojabönorna och de gröna ärterna. Efter några minuter då de var varma hällde jag bort vattnet. Sedan blandade jag dem med pestopastan och serverade rätten dekorerad med lite senapsblommor.






Detox-kur med pressade grön- och rotsaker, frukter och bär

onsdag 4 april 2018



Jag har för vana att hålla en 5 dagars detox juicekur varje vår och ibland på hösten också. Då äter jag ingen fast föda utan håller mig till pressade juicer. Ganska tufft måste jag medge. Detox betyder avgiftning och idén är att rena kroppen från alla toxiner och tillföra den nyttiga näringsämnen. På så sätt får du större motståndskraft mot sjukdomar och bättre hälsa. Du blir pigg och får ny energi. Jag går inte närmare in på begreppet detox här utan ger bara recept på läckra pressade juicer. Du behöver en så kallad juicer/grönsakspress samt en blender/mixer ... och gott om tid. Jag brukar pressa alla juicer för nästa dag på kvällen och förvara i korkade  och lufttäta flaskor i kylskåpet. Juicerna bör drickas inom 24 h för att näringsämnena inte ska gå förlorade. Jag dricker 4-5 olika juicer per dag + massor med vatten och olika örtteer. Kaffe bör man avhålla sig från. Här får du 17 recept på goda juicer där grönsaker, rotfrukter, bär och frukter ingår. Alla recept är tagna ur de två fantastiska böckerna på bilden här nedan. Testa någon av juicerna när du har tid ... man behöver ju inte vara på detox-kur för att njuta av goda och hälsosamma  drycker! Om du googlar hittar du också sådana detox-kurer där fast föda ingår.


Kom ihåg att alltid börja dagen med två stora glas vatten och en stor kopp te smaksatt med t.ex. 1) citron och färsk ingefära, 2) fänkålsfrön, 3) apelsinskivor, kryddnejlikor och stjärnanis, 4)myntablad eller 5) maskrosblad. En rask promenad som inledning på dagen är också att rekommendera. Samt lite lätt gymnastik under dagens lopp. När suget sätter in kan du ta en frukt eller några nötter. Drick massvis med vatten! Det håller hungern på avstånd. Och gå till sängs tidigt!




1. Bärbegär
3 äpplen
1 1/2 dl osötad tranbärsjuice
2 1/2 färska eller djupfrysta blåbär
1 msk psylliumpulver
Pressa äpplena och mixa saften i mixer med de övriga ingredienserna.


2. Kryddlemonad
3 äpplen
1/2 citron, skalad
1 gul paprika, urkärnad
2 1/2 cm färsk ingefära
Pressa alla ingredienser och häll upp i ett glas med isbitar. Kan också drickas varm (häll i lite hett vatten).

3. Energikick
2 medelstora apelsiner
1/2 citron
1 medelstor rödbeta
100 g spenat
2-3 selleristjälkar
1 medelstor morot
1 cm färsk ingefära
Skala apelsinerna och citronen och pressa dem med övriga ingredienser.


4. Högspänning
2 skivor ananas
4-5 selleristjälkar
1/2 citron, skalad
Pressa alla ingredienserna. Häll upp juicen i ett glas med is.


5. Vattenmelon med grönt
1 1/4 dl färsk mynta
2 1/2 dl grönkål, skuren i mindre bitar
5 dl vattenmelon (skalad, urkärnad och skuren)
1 gurka i mindre bitar
Mixa alla ingredienserna.


6. Kolesterolpolisen
3 morötter
2 1/2 dl basilika
2 1/2 dl spenat
2 Granny Smith-äpplen
1 nypa malen gurkmeja
Pressa morötterna och äpplena. Mixa juicen tillsammans med de övriga ingredienserna.


7. Svart och blå sallad
1 1/4 dl blåbär
1 äpple 
3 dl spenat
1 1/4 dl kokosvatten
Pressa äpplet och mixa med de övriga ingredienserna.


8. Melonfrisk
1/2 cantaloupe- eller galliamelon (skalad och urkärnad)
1 1/2 gurka
1 stjälk citrongräs
1/2 dl koriander
1/2 dl kokosvatten
(lite färsk chili)
Skär alla ingredienser i mindre bitar. Banka ut citrongräset och skär den vita delen (använd bara den) i tunna skivor. Mixa allt.


9. Kraftpaketet
3 medelstora morötter
1 stor rödbeta
1 apelsin, skalad
2 1/2 dl jordgubbar
Pressa ingredienserna och häll upp i ett högt glas med isbitar.


10. Mango slush
1 stort äpple
ca 1/4 gurka
ca 1/2 mango
(lite gurkmeja)
(lite chili)
Pressa äpplet och gurkan och kör juicen i mixer med mangon och några isbitar.


11. På spåret
150 g sötpotatis
2 små apelsiner, skalade
1 stor morot
Pressa alla ingredienser och drick juicen med is eller kör den i mixer med några isbitar.

12. Moder jord
1/2 grapefrukt, skalad
3-4 selleristjälkar
1/2 fänkålsknöl
Pressa samtliga ingredienser. 


13. På alerten
2 päron
4 skivor ananas
1/2 lime, skalad
Pressa alla ingredienser och drick juicen med is.


14. Paprikamix
1/2 stor av vardera röd, gul och orange paprika
1 apelsin, skalad
8 myntablad till garnering
Pressa alla ingredienser och häll upp i ett glas med isbitar. Rör ner myntabladen.


15. Blodgivaren
8-10 blå vindruvor
1 stor rödbeta
4 plommon
Pressa alla ingredienser och drick juicen med isbitar.


16. Fritt flöde
5-6 selleristjälkar
25 g spenat
25 g vattenkrasse
1 medelstort äpple
1/2 liten avokado
Pressa selleri och äpple. Kör blandningen i mixer tillsammans med de övriga ingredienserna och några isbitar. Häll upp smoothien i ett dricksglas och drick genast.


17. Ögontröst
2-3 morötter
1 medelstor fänkålsknöl
Pressa båda ingredienserna och drick med is.