Sparrispannacotta & skaldjursmelba

tisdag 9 januari 2018En utsökt, enkel och snabbfixad kall förrätt som ändå är festlig. Jag bjöd på den här sparrispannacottan på nyårsaftonen. Jag uppskattar alltid förrätter som man kan göra många timmar i förväg så blir det ingen stress när gästerna anländer utan man kan umgås med dem i stället. Receptet kommer från Hemmets Journal. I receptet användes djupfryst tinad grön sparris men jag använde kokt färsk då jag inte hade djupfryst.

För 6 personer behöver du:
1 schalottenlök
1 msk smör
2,5 st gelatinblad
100 g grön sparris, djupfryst tinad/kokt färks
4 dl vispgrädde
salt 
peppar

Till skaldjursmelban:
150 g skalade räkor 
100 g kräftstjärtar (jag använde stjärtar i lag som jag lät rinna av och torkade)
1 msk rapsolja
2 msk citronsaft
2 msk hackad dill
peppar

1.Skala och hacka löken fint och fräs den mjuk i en kastrull med smör. Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5 minuter.

2. Hacka sparrisen och lägg i kastrullen. Tillsätt grädden och koka upp. Ta kastrullen från värmen och mixa grädden slät.

3. Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i den varma grädden. Smaka av med salt och peppar och häll upp i portionsglas. Låt stå kallt i ca 4 timmar för att stelna.

4. Blanda räkor och kräftstjärtar med olja, citronsaft, dill och peppar och låt dra 1 timme i kylen. Toppa pannacottan med skaldjuren och servera till exempel med smördegsgrissini med ost.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar