Helstekt kalventrecôte & grönsakstillbehör

måndag 29 januari 2018När jag ska bjuda på middag för många tycker jag det är fiffigt att helsteka en köttbit och sedan skära den i lämpliga skivor. Jag binder alltid upp den för att få en jämn bit som det blir snyggare skivor av. En stektermometer är nödvändig så slutresultatet blir perfekt. Av den goda skyn som bildas gör jag en sås. Några grönsakstillbehör får ge färg åt maten samt stå för det hälsosamma. 

Köttet: Familia ljus kalventrecôte i bit , drygt 1 kg
några lökar i klyftor
(vitlök)
salt och svartpeppar
smör

Bind upp köttet till en så jämn bit som möjligt.  Salta och peppra och bryn i smör på alla sidor. Låt lökklyftorna steka med. Flytta allt till en ugnsform och stick in en köttermometer i mitten. Koka ur stekpannan med lite vatten och häll det i ugnsformen också. Om du har lite överlopps vitt vin kan du gärna använda det. Sätt  in formen i 150 grader varm ugn och låt stå inne  tills termometern visar 54-56 grader. Ta ut och låt köttet stå övertäckt på varmt ställe i åtminstone 15 minuter. Avlägsna snöret och skär snygga skivor av entrecôten. Sila skyn (inte nödvändigt) och smaksätt med lite fond och red av med Maizena om du vill ha en tjockare sås.


Polkabetor i salviasmör: Ugnsstek klyftade, saltade och pepprade polkabetor i 200-225 grader tills de känns mjuka. Smält och bryn smör i en kastrull och sätt till salviablad mot slutet. Bladen blir friterade och jättegoda. Blanda salviasmöret med de mjuka betorna. Salta och peppra om det behövs.Lins- och grönsaksstomp:
400 g palsternacka
200 g morötter
1/2 rödlök
10 cm purjolök, det gröna
(gröna) kokta linser

Skär alla grönsaker i bitar och koka dem mjuka i saltat vatten/grönsaksbuljong. Häll av vattnet och mosa dem grovt (sätt till lite smör) och blanda med kokta linser. Kolla kryddningen.

Vill du i stället grilla biffar av entrecôte så har jag lyckats bäst genom att göra på följande sätt:Inga kommentarer:

Skicka en kommentar