Mager laxsoppa med mersmak

måndag 22 januari 2018En simpel, god, hälsosam, mager, snabb och lättfixad laxsoppa längtar jag efter ganska ofta. Min laxsoppa innehåller alltid mycket lax och lite mindre potatis. En god buljong med lite purjolök, rotselleri och morot i är A och O. Till sist en massa dill. Och en viktig grej: salta laxkuberna genast du skurit dem och låt dem stå och dra i sig saltet medan du skär potatis och grönsaker i bitar. Det blir så mycket godare. Om du vill kan du ha i en klick smör när soppan kokat färdigt, men det behövs egentligen inte. Mängderna i receptet är höftade, så det är fritt fram att öka eller minska på någonting.

Till en ca 10-liters kastrull behöver du:

800g-1kg benfri och skinnfri lax i kuber
salt
vitpeppar
ca 10 skalade potatisar i kuber
1-2 purjolökar i ringar
2-3 morötter i bitar
1 liten bit rotselleri i små bitar
ca 2-3 liter fiskbuljong
mycket färsk dill
(smör)

Salta laxkuberna och låt dem stå och dra i sig saltet medan du förbereder grönsakerna/rotsakerna. Koka upp buljongen. Jag brukar använda fiskspad + fiskfond på flaska eller fiskbuljongtärningar. Häll grönsakerna i den kokande buljongen. Låt koka tills de är nästan mjuka. Mängden fiskbuljong kan justeras enligt hur mycket spad du vill ha i din soppa. Sätt  till laxkuberna och låt koka med ca 5 minuter. Lite vitpeppar/svartpeppar från kvarnen. Ta bort från plattan och låt stå "och mogna" ytterligare 5 minuter. Kontrollera smakerna. Klipp ner dillen och tillsätt en klick smör om du vill. Du kan också låta var och en strö över sin egen dill så blir det fräschare.

Jag har tillrett lax på en mängd olika sätt tidigare i bloggen. Om du vill ha inspiration hittar du dem under Etiketter: lax. Trevliga stunder i köket!Assistenten och hennes syster tackar aldrig nej till lite fisk efter sin länk. Du ser Landebistro i bakgrunden. Nu är det vinter några dagar även här i skärgården!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar