Grön papayasallad

onsdag 3 januari 2018Min favoritsallad efter Asien-resan. Fräscht somrig med den heta dressingen. Ingredienserna varierar lite beroende på kockens preferenser. Min variant innehåller varken tomat eller torkade räkor som ofta finns med. Salladen var ett välkommet grönt inslag på den asiatiska buffén på årets julbord. Grön papaya får du tag på i asiatiska affärer. Den är rå till skillnad från den mogna papayan som är orange och söt, dvs. helt annorlunda både till smak och konsistens. Om du inte får tag på grön papaya kan du ta vitkål eller kålrabbi i stället. 

Ingredienser:
1 grön (omogen) papaya, medelstor
2 små morötter
hackad mynta

Till dressingen:
2 skalade vitlöksklyftor
1/2 tsk salt
1- 2 msk rostade salta jordnötter
1-2 färska bird's eye chilin eller övriga (starka) chilin
3 msk lime juice
3 msk fisksås
1 msk socker

1. Dressingen gör du i en mortel på följande sätt: Mortla vitlök, salt, nötter, chili och socker till en pasta. Sätt till lime och fisksås. Avsmaka och sätt kanske till mer av någon ingrediens. Ställ kallt medan du förbereder resten.

2. Skala papayan. Använd ett juliennejärn för att få fina strimlor. Du kan också använda ett rivjärn. Släng fröna och det mjuka innanmätet. Skala och strimla också morötterna.

3. Blanda morots- och papayastrimlorna med dressingen och den hackade myntan. Strö över ytterligare lite hackade rostade salta jordnötter. Servera genast.


Kommentar: Jag blandade i beef jerky (torkat kött) men det behövs inte. Om du vill kan du strö över lite räkor. Jag dekorerade med rucolaskott. Salladen passade mycket bra på det asiatiska julbordet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar