Sparrissnacks

söndag 21 maj 2017Vilket fantastiskt veckoslut vi haft med högsommarvärme. Alltså här i Åbo skärgård ... jag beklagar att alla inte varit så lyckligt lottade men misströsta inte...sommaren gör nog sakta men säkert sitt intåg överallt. Ville sitta nere på bryggan och mumsa i oss lite förrätt men måsarna hade varit där före oss och sprutmålat den. Lata som vi var orkade ingen av oss sätta igång med storstädning så det fick bli klipporna i stället. Kombinationen sparris och sill låter kanske underligt i någons öron men det var sjukt gott.

Så här gjorde jag:
1. Kokade grön sparris i 2 minuter i salt vatten. Satte dem genast i kallt vatten efter det. Torkade av dem.
2. Gjorde en citronvinägrett på rivet citronskal, lite citronsaft, lite vinäger och citronolja. Lade genast i sparrisen och lät den dra i 20-30 minuter.
3. Hackade ett kokt ägg i pyttesmå bitar.
4. Skar skivor av skärgårdslimpa och bredde smör på.
5. Öppnade en sillburk (hade bara löksill, matjes kanske bättre) och torkade av några filéer. Skar dem i långa remsor.
6. Arrangerade allt på brödet. Lite svartpeppar på. Gott som attan var det.


 Fyllde också några stora champinjonhattar med wasabifärskost, chorizokorv i bitar, resten av sparrisen i små bitar, lite torkad mortlad chili och svartpeppar. In i ugnen 225 grader i ca 15 minuter. Lät dem kallna ordentligt innan vi mumsade i oss.
Inte fy skam det heller. Obs! Vi smällde nog inte i oss allt detta på en gång på tumanhand. Assistenten fick lite smakprov men ungefär hälften  fick åka in i kylen.Och kall öl till passar som hand i hanske en het sommardag vid havet.

Slurp!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar