Restaurang Le Petit Célestin, Paris

tisdag 23 maj 2017Det var slumpen som fick oss att öppna dörren till den här bistron ... vi letade efter ett äkta litet franskt och mysigt lunchställe och såg en röd markis lysa lovande i nästa gatuhörn. Från blåsten och regnet klev vi in i den här typiskt franska bistron med röda bord och vitrödrutiga servetter. Och doften som slog emot oss från köket minns jag ännu... ohlàlà...ljuvligt förförisk. Det råkade finnas ett ledigt bord för fyra, alla övriga var upptagna av fransoser, ensamma eller med sällskap och antagligen bosatta i kvarteret. Vilken atmosfär, lite trångt men så ska det vara i en äkta liten bistro. Vi hoppade över förrätterna då vi hade siktet inställt på en middags-kryssning på Seine samma kväll. 

Här har vi kalvnjurar i en alldeles superljuvlig sås med grovkornig Dijon-senap och potatiskross till. Jag är ingen vän av inälvsmat men personen som beställde rätten var alldeles lyrisk. Fransmän älskar för övrigt inälvsmat.
Grovhackad oxtartar med husets pommes frites. Smälte i munnen .


Linguini med gravad fisk och dill. Spännande och god.

Jag valde tonfisk på en bädd av julienne-grönsaker i en ingefärsvinägrett. Gissa om den var smarrig, perfekt stekt med ett härligt sesamtäcke och grönsakerna var just lämpligt krispiga.Ile flottante, dvs.  flytande ö (snöägg) blev vår dessertälskares val. Bra konsistens på ön och lämpligt söt sås. Vi övriga nöjde oss med en espresso.


Bistrons knivar vållade smärre problem: vi använde fel sida att skära med tills den vänlige servitören upplyste oss om saken.

Vi var alla mycket förtjusta i stället: bra betjäning, god mat, goda viner, gott vatten, äkta fransk atmosfär, avslappnat, man kände sig faktiskt som hemma.
Bistron ligger invid Seine-floden och har utomhus-servering då vädret tillåter, vilket inte var fallet den här dagen.
En krog värd att besöka om ni har vägarna förbi och vill äta äkta fransk god husmanskost!

Le Petit Célestin
12, quai des Célestins

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar