Perfekt grillad entrecôte

torsdag 4 maj 2017


Entrecôte, både hel och biffar är den köttdel jag helst väljer att grilla. Den har tillräckligt med insprängt fett som gör köttet mjukt och smakligt när det smälter in i biffen. Lyckas du få tag på inhemsk välhängd och marmorerad entrecôte så slå till och be kötthandlaren skära ut tjocka biffar. Inte färdigskurna för de brukar vara för tunna. De största fettklumparna kan man skära bort efter grillningen och ge åt assistenten om man inte själv gillar dem!

Du behöver tjocka biffar av entrecôte som du låter bli rumstempererade (ca 1 timme). Torka köttet torrt från köttsaft.
Så här gjorde jag: 1) Hettade upp grillen (använder gas) till 250-300 grader. 2) Lade biffarna på gallret. 3) Satte i en digital mätare. 4) Sänkte värmen lite. 5) Grillade ca 2 minuter på vardera sidan tills innertemperaturen nådde 48 grader(rosa). 6) Saltade med flingsalt och pepprade med svartpeppar. 7)  Placerade biffarna under folie i 5-8 minuter (gärna på ett varmt ställe). Innertemperaturen går då upp ytterligare några grader.sparris och fylld ugnspotatis

Kommentar: På bilden ovan finns det bara en halv entrecôtebiff (den var stor) och där syns också ett annat smör som bestod av fermenterad vitlök och lite örter. Vanligtvis lägger jag smöret på biffarna när jag tar bort dem från grillen. Då smälter det ner till en "sås" när biffarna vilar under folien. Vi avnjöt ett mycket gott italienskt fylligt rödvin (hör till favoriterna) som matchade biffen perfekt.


Den enda nackdelen med Brunello di Montalcino vinerna är att de inte är direkt billiga...men så utsökt goda. Min make beställde denna Brunello direkt från gården via sin bekant Matti på Viinimestarit. De förmedlar kavlitetsvin från mindre gårdar.
http://viinimestarit.comInga kommentarer:

Skicka en kommentar