Restaurang Boutary, Paris

fredag 19 maj 2017


Jag fick nys om Boutary via Tripadvisor där den fått mycket bra kritik (plats 9 för tillfället). Finns också listad i Guide Michelin. Jag bokade bord till vår första kväll i Paris. Stället är litet med plats för ca 20 personer i bottenvåningen och lika många ungefär på andra våningen. Man kan välja mellan 1) menu dégustation carte blanche, dvs. en överraskningsmeny, 2) förrätt-huvudrätt-dessertmeny eller 3) la caviarotheque, dvs. en blind tasting av tre olika kaviarsorter. Vi föll för den förstnämnda och var mer än nöjda med alla spännande smaker som rätterna innehöll (78 euro). Vi valde också vinpaketet med högklassiga viner (36 euro).

www.boutary.com
25, rue Mazarine (Paris 06)
Fraîcheur de tourteau
Krabbkött- och kålfondant, boll som innehöll gin och grönt äpple, gurkgelékarameller.
Fantastiskt fräsch inledning: bollen  hade en härlig konsistens och intressant läskande smak och de små söta gurkgelékaramellerna bröt fint av mot fondanten.

Pomme de terre au caviar
Potatis, algsmör, syrad grädde, dagens kaviar. Misslyckades med att föreviga röken från bränd bok som svämmade ut då locket lyftes, tyvärr. Det var vackert kan jag intyga. Och en otrolig smaksensation med rena smaker och kaviaren var här pricken på potatisen.

Denna underbara Riesling serverades till de två första rätterna. Persika, honung, mogen frukt. I eftersmaken kryddor och honung.

Barbue confite
Slätvar, som först rökts med ekved och sedan confiterats i olivolja, rökt auberginejuice, brunoise (små skurna tärningar av grönsaker) på sparris, stekt kronärtskocka och ål. Intressant!

Secreto de cochon
Filet mignon, som smaksatts med Iberico-skinka. Filén hade först rökts med valnötter och sedan grillats. Tillbehör: squash med mejram, ostronskivling och chorizokräm. Fantastiska smaksensationer även här.

Rödvinet gjort på Syrah-druvan.

 Dessert fraise & pistache
Jordgubbar från Provence, pistaschgrädde, citron- och marängsmulor, jordgubbssorbet. Himmelskt!

Baba au rhum
Baba dränkt i Jamaikarom, fryst vispad grädde och mojitogelé. Låter det inte smaskigt ? Slank bra ner fast vi inte skulle ha behövt denna extra kaloribomb!Övre våningen.
Som digestif bjöds vi på denna polska örtcitronhonungsvodka (om jag kommer rätt ihåg). God men otroligt stark! Servitören väntade sig säkert att vi som var från Finland skulle bälga i oss hela flaskan. Men tji fick han.
Överlag var vi mer än nöjda med maten, servicen, dryckerna och den intima stämningen. Övre våningen kan man hyra för privata tillställningar. Elegant liten pärla till restaurang med ett bra läge. Rekommenderas varmt!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar