Rabarberkompott till (n)ice cream

onsdag 31 maj 2017

 Testade att använda en kompott gjord på rabarber, honung, ingefära och korianderfrön till min nice cream ... gissa om det blev extra gott? Ljuvlig kombination av banan, jordgubbar och den här rabarberkompotten.

Ingredienser till kompotten:
5 dl rabarbertärningar
1/2 dl honung
1 msk riven ingefära
1 tsk mortlade korianderfrön

Smält rabarbern med alla övriga ingredienser på svag värme i några minuter. Rör om ibland. Låt kompotten kallna.

Till nice creamen tar du en djupfryst banan i skivor, en näve djupfrysta jordgubbar, ca hälten av den här kompotten. Du får smaka dig fram, för smaken är ju delad som baken. Lägg alla ingredienser i blendern och kör för fullt tills du har en bra konsistens. Kompotten är också god att äta till vanlig glass, gröt, yoghurt eller att använda i smoothies.
Av den här satsen blev det två rejäla portioner.

Kan inte låta bli att visa i vilket skede "min trädgårdsmästares" högst älskade träd är just nu ... eftersom de matrelaterade bilderna var ganska få denna gång.

Prydnadsäppelträd

Ask

Ek

Manchurisk valnöt

Bok

Trädgårdsmästaren själv in action.

Rabarbersås till ankbröst

måndag 29 maj 2017


Rabarber behöver man  inte alltid göra söta bakverk på. Rabarbersås är ett utmärkt komplement till ankbröst, som ju älskar körsbär, hallon, vinbär och bär som innehåller sötma och syra i lämpliga proportioner. Såsreceptet är taget ur boken "Maulavirta: Lähiruokaa - makuja maaseudulta".

Så här steker jag ankbrösten


Till rabarbersåsen (räckte i vårt fall till tre portioner) behöver du:

1 stor gul lök skuren i ringar
4 tsk riven färsk ingefära
3 dl rabarberbitar
4 msk honung
3 stjälkar hackad persilja
2 dl vitt vin, både sött och torrt passar

Lägg lökringarna i den heta pannan som du stekte ankbrösten i och bräsera en stund. Tillsätt ingefäran och rabarberbitarna, honungen och persiljan. Häll på vinet och låt sjuda i ca 10 minuter.

Jag brukar använda den här inhemska (finska) honungen från Hunajayhtymä som också innehåller fiber.


Rabarbern behöver egentligen inte skalas om den är färsk.




Ett glas vitt vin med lite sötma i gifter sig bra med rätten. Du kan servera ris till eller bara bröd.

Bärtarteletter med crème pâtissière

lördag 27 maj 2017



Vad passar bättre att avnjuta under ett blommande ryskt plommonträd än spröda goda tarteletter fyllda med en ljuvlig crème pâtissière och senaste sommars bär från frysen. I min frys finns ännu egna björnbär, röda vinbär, svarta vinbär och smultron. Inga köpebär här inte, bara ekologiskt odlade. Och så underbart goda också att äta som sådana eller med yoghurten eller morgongröten. Redan bärens lysande färger blir man på gott humör av, eller hur? För att inte tala om hälsoaspekten!


Jag började med att göra crème pâtissièren föregående kväll. Den håller bra i kylskåpet i några dagar.

Crème pâtissière:
2 äggulor
3 dl helmjölk
60 g socker
15 g maizena
20 g vetemjöl
salt
Vispa gulorna med sockret, sätt till mjölet, maizenan och saltet. Häll i den kokande mjölken lite åt gången under vispning. Häll blandningen i en kastrull och ställ den på spisen. Rör hela tiden tills den precis börjar koka, sänk värmen och låt stå några minuter tills krämen fastnar på skeden. Glöm inte att röra hela tiden! Ta bort från spisen och låt kallna. Förvara den i kylskåpet.

Jag sysslade med lite för många saker på en gång så hade i lite för mycket maizena, som åstadkom en ganska kompakt kräm. Men ingen panik: hällde i lite Marsala som förutom att den tunnade ut krämen gav den en mycket angenäm smak.


Jag hade köpt puff pastry/smördeg på Lidl, kylvara, icke djupfryst och ville testa den. Den har ganska lång hållbarhet så det lönar sig att ha några rullar i lager i kylskåpet. Den innehåller bara en gnutta socker så den lämpar sig utmärkt för salta bakverk också.

Degen är färdigt kavlad på bakplåtspapper så det är bara att rulla ut den och ta ut lämpliga bitar. Jag använde ett lock som var lite större än mina tartelettformar. Smorde formarna ordentligt med smält smör, lade i degrundeln och formade den lite. Och sedan torkade ärter som tyngd för annars hålls inte bottnen nere när du gräddar dem i ugnen. För säkerhets skull en bit bakplåtspapper mellan degen och ärterna så fastnar de inte i degen.


Jag satte ugnen på 225 grader och lät tarteletterna stå inne i 15 minuter. Sedan tog jag ut dem och avlägsnade ärterna och satte in dem på nytt i 5 minuter för att vara säker på att bottnen var gräddade. Avlägsnade tarteletterna från formarna och lät dem kallna. De går bra att förvara utan fyllning några dagar på ett torrt ställe. Fyll dem först när det är dags att avnjuta dem. Först ett lager crème pâtissière och sedan bär. Pudra över så mycket florsocker du vill och gör succé med de här tjusiga och goda bakelserna. Det är nog den ljuvliga crème pâtissièren som får ta en stor del av äran. Njut av dessa bärbakelser med en kopp kaffe, te eller ett glas sött vin. Champagne går också bra om man är på det humöret, vilket jag för det mesta är!

Kommentar: Jag har tidigare gjort liknande bakelser med smuldeg och den är lättare att grädda, man behöver inte såsa med ärterna då. Den innehåller visserligen mera socker också! Om du vill komma lätt undan så går det lika bra att placera rundlarna direkt på bakplåtspapper på plåten och grädda dem. Då blir de höga torn som på puff pastry-bilden ovan.




Njut i syrenbersån om ni råkar ha en sådan!


Små salta muffinsomeletter

onsdag 24 maj 2017


Perfekta som brunchrätt/veckoslutsmorgonmål eller varför inte på vårens/sommarens buffébord. Smidiga att ta med också på båtutflykten eller picknicken då de är lika goda kalla och behändiga att packa ner. Jag fyllde dem med 1) grillad sparris, gravad lax och riven ost, 2) chorizo, svarta oliver, basilika och ost, 3) paprika, rökt kalkon, basilika och ost. Du kan välja och vraka bland allt du tycker är gott eller om du har matrester ... inget svinn!


Till 20 små muffinsformar behöver du:

6 ägg
2 dl vispgrädde
1-1,5 tsk salt
svartpeppar

Till fyllningen:
gravad/kallrökt lax
rökt kalkon/rökt skinka
paprika
grön sparris
oliver
basilika/timjan/dragon/persilja/gräslök
riven ost
nästan vad som helst fungerar bra, låt fantasin flöda


1. Smörj aluminiumformar/muffinsplåtar med smält smör och sätt ugnen på 200 grader.
2.Skär fyllningarna i små bitar.
3. Knäck äggen i en skål och vispa sönder dem lite. Sätt till grädde, salt och peppar och blanda.
4. Fördela fyllningarna i formarna och häll på äggblandningen.
5. Grädda i ca 10 minuter. 






Restaurang Le Petit Célestin, Paris

tisdag 23 maj 2017



Det var slumpen som fick oss att öppna dörren till den här bistron ... vi letade efter ett äkta litet franskt och mysigt lunchställe och såg en röd markis lysa lovande i nästa gatuhörn. Från blåsten och regnet klev vi in i den här typiskt franska bistron med röda bord och vitrödrutiga servetter. Och doften som slog emot oss från köket minns jag ännu... ohlàlà...ljuvligt förförisk. Det råkade finnas ett ledigt bord för fyra, alla övriga var upptagna av fransoser, ensamma eller med sällskap och antagligen bosatta i kvarteret. Vilken atmosfär, lite trångt men så ska det vara i en äkta liten bistro. Vi hoppade över förrätterna då vi hade siktet inställt på en middags-kryssning på Seine samma kväll. 

Här har vi kalvnjurar i en alldeles superljuvlig sås med grovkornig Dijon-senap och potatiskross till. Jag är ingen vän av inälvsmat men personen som beställde rätten var alldeles lyrisk. Fransmän älskar för övrigt inälvsmat.




Grovhackad oxtartar med husets pommes frites. Smälte i munnen .


Linguini med gravad fisk och dill. Spännande och god.

Jag valde tonfisk på en bädd av julienne-grönsaker i en ingefärsvinägrett. Gissa om den var smarrig, perfekt stekt med ett härligt sesamtäcke och grönsakerna var just lämpligt krispiga.



Ile flottante, dvs.  flytande ö (snöägg) blev vår dessertälskares val. Bra konsistens på ön och lämpligt söt sås. Vi övriga nöjde oss med en espresso.


Bistrons knivar vållade smärre problem: vi använde fel sida att skära med tills den vänlige servitören upplyste oss om saken.

Vi var alla mycket förtjusta i stället: bra betjäning, god mat, goda viner, gott vatten, äkta fransk atmosfär, avslappnat, man kände sig faktiskt som hemma.
Bistron ligger invid Seine-floden och har utomhus-servering då vädret tillåter, vilket inte var fallet den här dagen.
En krog värd att besöka om ni har vägarna förbi och vill äta äkta fransk god husmanskost!

Le Petit Célestin
12, quai des Célestins

Sparrissnacks

söndag 21 maj 2017



Vilket fantastiskt veckoslut vi haft med högsommarvärme. Alltså här i Åbo skärgård ... jag beklagar att alla inte varit så lyckligt lottade men misströsta inte...sommaren gör nog sakta men säkert sitt intåg överallt. Ville sitta nere på bryggan och mumsa i oss lite förrätt men måsarna hade varit där före oss och sprutmålat den. Lata som vi var orkade ingen av oss sätta igång med storstädning så det fick bli klipporna i stället. Kombinationen sparris och sill låter kanske underligt i någons öron men det var sjukt gott.

Så här gjorde jag:
1. Kokade grön sparris i 2 minuter i salt vatten. Satte dem genast i kallt vatten efter det. Torkade av dem.
2. Gjorde en citronvinägrett på rivet citronskal, lite citronsaft, lite vinäger och citronolja. Lade genast i sparrisen och lät den dra i 20-30 minuter.
3. Hackade ett kokt ägg i pyttesmå bitar.
4. Skar skivor av skärgårdslimpa och bredde smör på.
5. Öppnade en sillburk (hade bara löksill, matjes kanske bättre) och torkade av några filéer. Skar dem i långa remsor.
6. Arrangerade allt på brödet. Lite svartpeppar på. Gott som attan var det.


 Fyllde också några stora champinjonhattar med wasabifärskost, chorizokorv i bitar, resten av sparrisen i små bitar, lite torkad mortlad chili och svartpeppar. In i ugnen 225 grader i ca 15 minuter. Lät dem kallna ordentligt innan vi mumsade i oss.
Inte fy skam det heller. Obs! Vi smällde nog inte i oss allt detta på en gång på tumanhand. Assistenten fick lite smakprov men ungefär hälften  fick åka in i kylen.



Och kall öl till passar som hand i hanske en het sommardag vid havet.





Slurp!