VILTTERRIN

söndag 1 januari 2017


Bland julens rätter måste det alltid finnas en paté eller terrin och i år fick det bli en terrin gjord på vitsvanshjortnacke. Jag fick en fin nacke av en bekant och gjorde köttsoppa på den (receptet kommer senare) ... men det var en stor nacke och en mycket köttig sådan så det blev en hel del gott kött över...det var då jag kom på idén att göra  en terrin på kött, torkad svamp och bacon till julen. Terrinen blev fantastiskt god och rödlökscumberlandsåsen var just lämpligt söt (färdigköpt).


Ingredienser:
ca 300 g kokt finfördelat viltkött (använde vitsvanshjort)
ca 50 g bacon
2 vitlöksklyftor
ca 1 dl torkad svamp (Karl Johan och svart trumpetsvamp)
färsk rosmarin (enligt egen smak)
några blad salvia
ca 1 dl grädde
4 äggulor
salt
svartpeppar


Stek det finfördelade baconet och de blötlagda svamparna (färska eller djupfrysta går naturligtvis lika bra) tills de får färg. Blanda alla ingredienser och lägg smeten i en liten avlång brödform/ugnsform klädd med plastfolie(som tål upphettning).
Baka i 130 graders ugn i vattenbad tills innertemperaturen är ca 70 grader. Eftersom köttet är färdigkokt redan innan det åker in i ugnen så tar det inte så länge. Ställ formen i kylskåpet över natten, gärna med en lätt tyngd utanpå. Stjälp upp terrinen och servera den i skivor med t.ex. en cumberlandsås, picklad rödlök eller krossade lingon. Cornichoner är också gott till. Severa med någonting grönt; salladsblad eller rucola. En rostad brödskiva för brödälskare. Och för vinvänner ett gott fylligt rödvin.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar