VILTSOPPA

söndag 8 januari 2017



Här kommer receptet på den ljuvliga soppan jag gjorde på vitsvanshjortnacke för en tid sedan. Man kan använda vilket kött som helst med ben; vanlig nöt i brist på vilt går naturligtvis också.
Och man måste ta god tid på sig och inte ha bråttom när man sätter igång med soppkok. Först kokas köttet i 3-4 timmar och en förförisk doft sprider sig i köket, sedan ska det svalna litet så man inte bränner händerna då man rensar bort benen och river köttet i mindre bitar. Först därefter kokar man potatisen och grönsakerna...ett heldagsprojekt kan man gott säga! Men så värt besväret inser man då tallrik efter tallrik slinker ner i magarna!

Ingredienser:
1 vitsvanshjortnacke eller övrigt kött med ben
vatten + havssalt(rikligt)
4-5 lagerblad
hel svartpeppar, ca 10 st
1 stor klyftad gul lök

Putsa köttet fritt från hinnor och större fettklumpar och såga/stycka i bitar som ryms i kastrullen. Lägg köttet och kryddorna i en stor kastrull och häll över kallt vatten så det täcker. Vattnet bör vara ganska salt. Koka upp och skumma ytan om det behövs. Koka på medelvärme i 3-4 timmar (färdigt när köttet börjar ramla av benen).
VIKTIGT: Spara buljongen för den skall användas i soppan! Plocka bort lagerbladen och svartpepparkornen eller sila buljongen. Låt köttet svalna en aning och avlägsna benen. Riv köttet i mindre bitar. Provsmaka (sältan) men ät inte upp allt! Jag sparade en del av köttet till en viltterrin. http://forreliini.blogspot.fi/2017/01/viltterrin.html


Ingredienser till soppan:
6-10 potatisar (om man är potatisglad  väljer man den större mängden)
1/2 rotselleri
3-4 morötter
1 purjolök
1 broccoli (inte nödvändig men råkade ha en som ville bli använd)
3-4 blad svart-/grönkål
buljongen från köttkoket
libbstickssalt/örtsalt
svartpeppar

Skär grönsakerna i lämpliga bitar och koka dem mjuka i buljongen. Jag satte till en aning viltfond från flaska men det behövs inte egentligen. När grönsakerna är al dente blandar du i köttet och låter alltsammans koka ännu några minuter. Avsmaka med salt och peppar. Garnera med mycket persilja, servera och NJUT!










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar