KANIN I SENAPSSÅS - FRANSK KLASSIKER

onsdag 4 januari 2017


En riktigt lantlig rätt som får sin goda smak av grädde, senap, lök, timjan, smör och vitt vin. Kanin finns att köpa i saluhallarna (vanligtvis) och nuförtiden hör den också till Stockmanns sortiment. Den är dessutom inte dyr. Lyckas man inte få tag på kanin går det att använda kyckling som har en lite mildare smak än kaninen. Det är viktigt att använda den grovkorniga Dijon-senapen...det är faktiskt den som är a och o här! Lapin à la moutarde är det franska namnet på rätten. Voilà la recette de Hank Shaw.


Ingredienser:
1 styckad kanin
salt
4 msk smör
2 stora bananshalottenlökar, finhackade
ca 1,2 dl vitt vin
ca 1,2 dl vatten
ca 1,2 dl grovkornig Dijon-senap
1 tsk torkad timjan
ca 1,2 dl vispgrädde/matlagningsgrädde
4 msk finhackad persiljaSalta kaninbitarna väl och låt vila i rumstemperatur i 30-60 minuter. Torka dem torra och bryn dem i smöret. Använd medelvärme så de inte bränns och låt inte bitarna vidröra varandra. Använd två stekpannor eller stek i omgångar. Avlägsna kaninbitarna när de är klara och stek löken i ca 3-4 minuter. Häll i det vita vinet och skruva upp värmen. Skrapa stekpannan så eventuella småbitar lossnar. Sätt till senap, timjan och vatten och koka upp. Avsmaka såsen och tillsätt salt om det behövs. Lägg i kaninbitarna så att de täcks av såsen, täck med lock och låt sjuda i 45 minuter. Köttet skall nästan falla av benen. Det kan ta lite längre tid men inte mer än en timme. Vildkaniner behöver längre tid. Ta upp köttet och låt det kallna en aning om du tänker avlägsna benen innan serveringen. Det är inte nödvändigt men det blir lättare att äta...jag brukar göra så. Låt såsen koka ihop till hälften. Stäng av värmen och tillsätt grädden, persiljan och kaninköttet/bitarna. Blanda om och servera. Går bra att förbereda och värma upp vid serveringstillfället...den kanske till och med vinner i smaken!
Kommentar: Smakar betydligt bättre än utseendet kanske ger vid handen ...smälter i munnen. Jag valde att servera kaninstuvningen med kokt potatis och ugnsrostade tomater. Sötman i tomaterna var perfekt tillsammans med senapssåsen. Ett lite bättre vitt vin rekommenderas att dricka till: vi drack en vit Bourgogne men testade också en röd Bordeaux. Tummen upp för båda!
Bon appétit!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar