KOREANSKA KÖTTBULLAR

måndag 2 januari 2017




På vår julmeny måste det alltid finnas en asiatisk rätt och i år föll valet på dessa koreanska köttbullar med mycket sting i...blev lite väl mycket till och med för oss så minskade lite på gochujangpastan (koreansk chilipasta) i glazen. Gjorde dem ganska stora ... rekommenderar mindre storlek på bullarna om man t.ex. vill servera dem som cocktailtilltugg. Tror faktiskt kycklingfärs lämpar sig bättre (för konsistensens skull) till all asiatisk matlagning så ska nästa gång använda sådan. Det var nog inget fel på dessa heller eftersom de hade strykande åtgång! Det här receptet är en kombo av alla jag hittade på nätet.


1 kg nötfärs/kycklingfärs
3 st finhackade vårlökar
4-5 rivna vitlöksklyftor
1-2 msk riven ingefära
1-1 1/2 msk gochujang chilipasta
(1/2 dl Panko: japanskt skorpmjöl)
2 tsk salt
1 tsk vitpeppar
2 ägg

Blanda alla ingredienser. Jag använde bara lite Panko (tog slut) och det går tom. att helt lämna bort det. Forma lämpligt stora bullar och stek dem i ugnen i 200 grader i ca 15-20 minuter. Använd plasthandskar så går det behändigt att hantera färsen. Det går perfekt att frysa dem då de kommer ut ur ugnen och sen ta fram och värma och glasera dem vid ett senare tillfälle.

Till glazen behövs:
ca 1 dl aprikosmarmelad (eller annan)
1 msk Gochujang pasta
2 msk risvinäger
1-2 msk soja

Blanda all ingredienser i en liten kastrull. Smaka dig fram till lämplig styrka. Svårt att ge exakta mått då smaken är delad som baken. Låt småkoka i 5 minuter tills glazen har tjocknat lite. Pensla bullarna med glazen/doppa i glazen och strö över finhackad vårlök och rostade sesamfrön.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar