CALVADOSFLAMBERAD CAMEMBERT

söndag 18 september 2016


En ganska enkel rätt att imponera med och dessutom lite extra...nu rynkar ni som ogillar Camembert säkert på näsan och säger usch!...men tro mig...våga testa! Camembertens lite fräna smak och lukt mildras av ugnsvärmen och calvadosen som man flamberar med...försökte byta ut calvan mot whisky en gång men det utföll inte till belåtenhet så glöm det. Och byt inte heller ut Camemberten mot någon annan ost! Jag brukar servera denhär lilla rätten som dessert eller på franskt sätt före den söta desserten.

Detta behövs:
en hel Camembertost i trälåda
2-3 ekologiska lite syrliga o hårda äpplen (helst röda)
1/2 dl calvados

Så här gör man:
Avlägsna kärnhusen från äpplena och skär dem i klyftor. Ta ut osten ur trälådan och avlägsna plasten runt osten. Sänk ned trälådan i vatten i fem minuter så att den blir fuktig. Gör några snitt i ostens yta, sätt den i den fuktiga lådan och in i 200-gradig ugn i 10-15 minuter. Ta ut osten, häll på varm calvados och flambera.(Inte under köksfläkten och akta hår och ögonbryn också!) Låt alkoholen brinna färdigt och servera med äppelklyftorna som man doppar i den varma mjuka ostmassan. Den som vill kan förstås doppa bröd också. Bon appétit!


Björnbären är endast dekoration(livar lite upp det hela) men passar inte att äta med osten! Här har jag stuckit ned äppelklyftorna i osten men om man tycker det är mer estetiskt att placera dem runt om så gör man så!


Som ni kanske ser fick vi lite extra krydda...bränt smörpapper. Hade satt ett smörpapper i trälådan under osten men gör inte det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar