ANKBRÖST - LÄTT OCH LÄCKERT

torsdag 15 september 2016Anka är en av favoriterna på Landebistros bord. Lätt att tillreda och ankbröst fås ibland till specialpris. Finns både djupfrysta och färska. Och vill man bjuda sina ickeköttätande vänner på middag så är dethär den perfekta bjudningsrätten: misslyckas sällan...och dessutom brukar den gå hem också hos köttälskare(även män!) 

Ungefär så här gör jag för att tillreda de perfekta ankbrösten:
Tina och torka av ankbrösten(ett bröst räcker till 2 personer)
Gör några korsande snitt i den feta skinnsidan.
Salta och peppra.
Lägg ankbrösten i en kall stekpanna med lite salt på botten med fettsidan nedåt.
Skruva upp värmen  och nu börjar fettet smälta. Häll överflödigt fett i en skål(spara:låt stelna och förvara kallt och använd till att steka potatis eller annat i).
Stek på ganska hög värme tills fettsidan får ordentligt med färg och blir knaprig.
Vänd brösten och stek några minuter till. 
Stek i 180- gradig ugn med fettsidan uppåt
tills innertemperaturen är 56 grader(rosé).
Vira in i folie och låt vila 10 minuter.
Skär i skivor diagonalt. (Skivorna på denhär gamla bilden är i tjockaste laget så gör dem lite tunnare) 

Jag brukar servera en rödvinssky till: fågelsaften från foliepaketet , lite finhackad shalottenlök, riven vitlök om man vill, färsk timjan och lite rödvin kokas ihop. Vill man ha en tjockare sås kan man vispa i lite Maizena redning. Salta och peppra.
Eller göra en rödvinssås från grunden om man har tid! Ingenting slår ju den!

Bönor i någon form passar utmärkt som tillbehör. Förväll några minuter , lägg dem i en panna med smält smör, kanske lite stekta kantareller, lök, vitlök och sväng runt. Klart!


Ett alldeles fantastiskt tillbehör är denna PALSTERNACKSBLANDNING:
ca 600 g palsternackor
2 msk honung
50 g smör
1 dl hönsbuljong
en nypa salt
1/2 tsk hel rosépeppar
1/2 tsk hel svartpeppar
1/2 tsk korianderfrön

Skala palsternackorna och skär på längden i fyra delar. Avlägsna den hårda innerdelen och skär resten i stora klyftor. Smält smöret i en stekpanna och tillsätt palsternacksklyftorna. Bräsera en stund så de får lite färg. I med honungen och buljongen och låt sjuda mjuka. Mortla kryddorna fint och blanda med palsternackorna.(Jag använder 1 tsk av varje krydda.) Du kan använda mer buljong eller vatten om 1 dl inte räcker. Mums!


Till denhär portionen har jag använt min äppelmos utan socker med lite chilisting i. Perfekt även om utseendet ser lite suspekt ut!
Ett Bordeaux vin sitter bra tillsammans med denna fågel.

Anka kan användas och smaksättas på en mängd olika sätt. Ypperlig med asiatiska kryddor till exempel...det är bara att experimentera sig fram. Använde kryddblandningen za'atar senast  och det utföll väl. Chili är heller inte dumt... har ett fantastiskt recept på hur man tillreder en hel anka på asiatiskt manér men det får vi ta en annan gång.
Ha en skön dag önskar assistenten och kocken!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar