En liten rabarberskönhet, gluten- och laktosfri

fredag 31 maj 2019



 Ibland händer det att vi känner oss sugna på en liten dessert efter maten och då vill vi helst ha någonting som inte är för sött. Plötsligt efter lunchen i går slog begäret till och då var det bara att gå ut och kapa av några rabarberstjälkar och skrida till verket. Jag ville göra pajerna gluten- och laktosfria så jag blandade mandelmjöl med nötter, socker och kanel och fyllde små eldfasta formar först med rabarbertärningarna och sedan mandelmjölblandningen. Pajerna blev fruktansvärt goda och vi åt dem med en boll risglass (min favorit, se bild längre ned) till. Den som vill ha en sötare paj kan hälla på en mangosirap eller liknande.

4 små portionsformar:
250-300 g rabarber, skalad och tärnad
1 dl mandelmjöl
1/2 dl (blandade) nötter, hackade
(1 msk psyllium)
1/2 dl rörsocker
1 msk vaniljsocker
1 msk kanel
ca 2 msk smör

Smörj de små formarna  eller en stor med lite smör. Fördela rabarbertärningarna i formarna. Blanda ihop de övriga ingredienserna förutom smöret. Fördela blandningen över rabarbern. Klicka på lite smör till sist. 
Grädda i 200 grader i ca 20 minuter. Låt svalna och avnjut skönheterna med lite glass/vaniljvisp och en kopp kaffe/te.

Längre ner har jag länkat rabarberfavoriter från arkivet. Kolla dem om du behöver nya idéer. Och du får gärna kommentera mina recept och dina experiment! Jag tar gärna emot både ris och ros!















Fantastisk rabarbersås till anka eller kyckling finns här:

Den här starka och goda såsen förgyller din grillade eller stekta lax lite extra:

En rabarberkompott gör sig bra som komplement till en chokladig efterrätt:

Till sist en supergod glutenfri paj med rabarber, mango och hallon:



Enkel och god vitbönsdip

tisdag 28 maj 2019



Den här hälsosamma dippen gör du i ett nafs … det tar ca 10 minuter. Den är god till ett hors d'oeuvres fat med råa grönsaker, på brödet tillsammans med tomat eller till kött, fisk, fågel. Första dagen åt vi den med rökt makrill, svart ris och stekta rädisor och sparris och den andra dagen som dip till gurk-, selleri- och morotsstavar. Den vinner på att stå och mogna i kylen i två dagar.


1 burk vita bönor (stora eller små spelar ingen roll), ca 400 g
ca 0,6 dl olivolja
ca 0,4 dl lime juice
2-3 fint hackade vitlöksklyftor
1/2-1 msk finhackad färsk rosmarin
salt
svartpeppar
(pimentón/paprikapulver)

Häll de sköljda bönorna i en matberedare tillsammans med oljan, citronsaften, vitlöken och rosmarinen. Sätt till 1/2-1 tsk salt eller mer enligt smak och tycke. Låt maskinen gå tills du tycker konsistensen på dippen är bra. Smaksätt med svartpeppar och lite pimentón om du tycker. Du kan naturligtvis använda andra kryddor också.







Grillade lax-squashspett & sparris-fänkålssallad

fredag 24 maj 2019



En riktig sommarrätt som nästan helt och hållet kan göras på grillen. Laxkuberna får stå en stund och dra till sig smakerna från goda kryddor medan du förbereder det övriga. Salladen är mycket fräsch och ett härligt komplement till fiskspetten. En kall crème fraîche-baserad sås och en spenatolja/örtolja lyfter ytterligare smakerna. Och lite svart ris eller grillad potatis för den riktigt hungrige. Receptet (med några förändringar) kommer från Allt om Mat.

För 4 personer:

Till spetten:
600 g laxfilé, skinn- och benfri
1-2 tsk fänkålsfrön
1 tsk chiliflakes
flingsalt
svartpeppar
2 squash (500 g)
2 msk olivolja

1. Skär laxfilén i 3 x 3 cm stora kuber. Blanda dem med fänkålsfrön, chiliflakes, salt och peppar. Hyvla squashen tunt på längden på mandolin eller med osthyvel. Pensla längderna med olja på båda sidor och strö över flingsalt och peppar. Varva laxkuber och squash på grillspett.



Till salladen:
250 g grön sparris
1 msk olivolja
flingsalt
svartpeppar
2 citroner
1 fänkålsstånd
50 g pinjenötter

2. Lägg sparrisen på ett fat och blanda med olja, flingsalt och peppar. Grilla runt om tills de får färg. Dela citronerna och grilla dem med snittytan nedåt. Hyvla fänkålen tunt, gärna på mandolin. Lägg den i iskallt vatten så behåller den sin krispighet.
3. Rosta pinjenötterna på medelvärme i torr stekpanna.
4. Låt fänkålen rinna av. Lägg på ett fat tillsammans med sparris och citroner. Strö över pinjenötterna.




5. Grilla lax- och squashspetten runt om tills de får färg, ca 8-10 minuter. Passa dem noga så att laxen inte blir torr.
Servera spetten tillsammans med salladen, eventuellt spenatolja/örtolja och en majonnäs-/crème fraîchesås.







Grillad blomkål med tahinidressing

måndag 20 maj 2019



Kål i alla former visar sina bästa sidor när de läggs på grillen. Här har jag skurit ett blomkålshuvud i tjocka skivor, blancherat skivorna och sedan grillat dem i några minuter. Tillsammans med en yoghurt-tahinisås med syra från citron och sumak blir det en hälsosam och läcker sidorätt/lunch.

1 blomkålshuvud i tjocka skivor
1-1,5 dl yoghurt
1-2 tsk tahini
1/4 citron, rivet skal och saft
1 tsk sumak
salt
svartpeppar
1-2 msk olivolja
1 msk sesamfrön
mynta

Skär blomkålen i tjocka skivor så att buketterna hänger ihop. Blanchera dem i lättsaltat vatten i ca 2 minuter. Vispa ihop yoghurten med tahini, citronskal, -saft och sumak och smaka av med salt och peppar. Pensla blomkålens snittytor med olja och grilla dem 3-4 minuter på varje sida. Lägg upp på ett fat. Bred över dressingen och strö över myntablad, sesamfrön och ätbara blommor om du har sådan tur att de växer i knutarna.








Sparris på franskt sätt med örter,citron och parmesan

onsdag 15 maj 2019




Jag är helt galen i sparris och när jag fick syn på det här receptet i "Cuisine et Vins de France", så måste jag naturligtvis testa om det var lika mumsigt som det lät … och det var det absolut...ingen tvekan om saken. Vinägrettsåsen görs på citron, olivolja, färsk mynta, basilika och persilja. Lägg gärna till lite finskuren inlagd citron. Och som avslutning hyvlad parmesan. Himmelsk kombination: salt parmesan, syrlig vinägrett och mild sparris!

Förrätt för 2 personer:
1 bunt grön sparris
havssalt
1 liten citron
1 klyfta inlagd citron
5-6 msk olivolja
10 basilikablad
6 myntablad
4 stjälkar slätbladig persilja
salt
svartpeppar
lite hyvlad parmesan




1. Koka upp en kastrull med vatten. Häll i lite grovt havssalt och koka de putsade sparrisarna mjuka. Ta upp dem och låt rinna av. 

2. Finhacka den inlagda citronklyftan. Finhacka också örterna. Pressa saften ur ca halva citronen (börja med en liten mängd och smaka dig fram om du inte vill ha en stark citronsmak), sätt till salt, peppar och olivolja. Vispa till en emulsion med gaffel och sätt till den inlagda citronen och örterna. Smaka av och sätt till mer citron eller lite av kokvattnet från sparrisen om såsen är för syrlig.

3. Placera sparrisen på ett serveringsfat och häll över örtvinägretten. Hyvla parmesan över och servera helst genast då sparrisen ännu är ljummen.


Under etiketten "sparris" hittar du en mängd av mina favoritrecept med sparris… bland annat dessa snabbfixade varianter:





Till sist några bilder på vårt ryska plommonträd som just nu blommar så otroligt bedårande … på bar kvist i ca en veckas tid. Om vi har tur blir det en hel del små gula plommon att ta om hand och göra diverse inläggnigar och annat gott av senare i sommar. För två år sedan drunknade vi i enorma mängder plommon men i fjol  däremot blev det en minimal skörd, tyvärr.


Assistenten älskar plommon och är en mästare på att plocka dem från marken, glufsa i sig och sen spotta ut kärnan. En klok gourmetlabrador med andra ord. Fast på bilden är det nog gräs hon äter.


Älggryta på burgundiskt sätt + vintips

måndag 13 maj 2019



Grytmat förknipper jag med höst och vinter, men för en tid sedan då vädret var kallt och uselt kom jag ihåg att jag hade en stor älgstek i frysen. Jag gjorde en älgbourguignon med tillbehör och  passade på att bjuda några vänner över på middag. Älgsteken och det goda Châteauneuf-du-Pape vinet hade vi fått av en inbiten jägarvän. Tack Heikki.

OBS! Gör gärna grytan en eller två dagar i förväg så hinner alla härliga smaker i grytan djupna.

Ingredienser för 10-12 personer:
1,8 kg älg (jag använde stek men det går utmärkt med grytbitar)
5 msk smör
svartpeppar
salt
4 stora gula lökar
8-10 vitlöksklyftor
2 morötter i tärningar
1 stor bit rotselleri i tärningar
1 dl konjak
4 msk tomatpuré
4 msk vetemjöl
1 flaska rödvin + ox-/viltfond
lite vatten

Bouquet garni: 3-4 tsk timjan/färsk timjan
2-3 lagerblad
några kvistar persilja

Garnityr och servering:
300 g rimmat sidfläsk/bacon
1 burk syltlök
2 nävar torkad svamp (jag använde Karl Johan)

1. Skär köttet i 4 cm kuber, bryn dem i smöret i het gryta i omgångar. Peppra, salta, hacka löken och tillsätt den och pressad vitlök. Låt också svålstrimlorna från fläsket fräsa med en stund.

2. Stäng av köksfläkten och flambera med konjaken. Rör ner tomatpuré, mjöl, vin och fond+vatten. Lägg också med morots- och selleritärningar och bouquet garni. Vätskan ska bara nätt och jämt täcka köttet.

3. Ställ grytan att sjuda på svag värme i 2-3 timmar beroende på köttet. Det ska vara mycket mjukt. Låt sedan grytan stå kallt (om du inte serverar den genast) i ett par dar. Om du vill ha en tjockare sås kan du reda av den med en smör-mjölkula (beurre manié) och låta koka i några minuter. Smaka av med soja/salt och peppar.

Garnityret: Baconet kan du breda ut på en ugnsplåt och steka i 225 grader varm ugn tills det är knaprigt och sedan bryta i bitar. Krama ur vattnet från de blötlagda svamparna och stek dem i smör med några timjankvistar. Blanda ner baconet, svamparna och löken när du värmer upp grytan inför serveringen eller servera dem skilt.
Jag serverade ett gräddigt potatismos och ugnsrostade tomater till.

En klassisk boeuf bourguignon hittar du här:




Vi testade två franska rödviner till grytan: 
1) La Chasse des Princes, Châteauneuf-du-Pape 2016 (29 €) var nog snäppet godare med sin mjuka, örtiga och lite söta smak, som passade perfekt ihop med den mustiga grytan. Eftersmaken lång, harmonisk och behagligt mjuk.
2) Château Fontestau 2012 från Bordeaux (18,40 €) var inte lika fylligt men välutvecklat och jordnära med inslag av svarta vinbär och plommon. Ett typiskt Bordeauxvin. Inte illa.
Båda två är prisbelönta viner.


Zeinas lax med tahinisås

fredag 10 maj 2019



En magisk kombination för dina smaklökar utlovas! Den saftiga laxfilén toppas med krämig tahinisås, syrlig persiljesallad och krispiga valnötter. Rent ut sagt alldeles ljuvlig mat den här tiden på året! Och passar perfekt på buffébordet eftersom den serveras kall!

För 6 portioner behöver du:
OBS! Jag gjorde bara halva mängden (för 3 personer) men vi glufsade i oss den på tumanhand...superläcker alltså!

Laxen:
ca 1,2 kg laxfilé
1 tsk spiskummin
1 tsk cayennepeppar (kan uteslutas om man inte vill ha hetta)
0,5 tsk paprikapulver (jag tog pimentón)
1 citron
3 msk olivolja
salt
svartpeppar

Lägg laxen i en ugnsform. Krydda med spiskummin, cayenne, paprika, salt och peppar. Gnid in kryddorna försiktigt i laxen. Pressa citron och ringla olivolja över laxen. Låt stå i rumstemperatur medan du fixar toppingen.




Persiljesallad:
ca 2 dl finhackad persilja
1 röd paprika
1-2 st röda chili (valfritt)
1/2 rödlök
1 citron
1 msk sumak (syrlig krydda)
salt
svartpeppar

Skär paprika och rödlök i små tärningar. Finhacka chilin. Blanda persilja, paprika, rödlök, chili, saften från citronen, sumak, salt och peppar. Låt stå i rumsvärme medan du tillreder laxen.

Tahinisåsen:
3/4 dl tahini (helst ljus och rinnig variant; lättare att göra sås på än den mörka och tjocka. Vill du ha mild tahinismak tar du bara 1/2 dl, vill du ha stark tahinismak tar du 1 dl)
1 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
1 citron
1 msk sumak
salt
svartpeppar

Lägg tahini, citronsaft, vitlök och salt i en skål. Vispa tahinin fluffig med en handvisp eller gaffel. Den ändrar då konsistens från rinnig till krämig. Tillsätt turkisk yoghurt och blanda. Smaka av med salt och ställ i kylen en stund.

Garnering:
1 dl grovhackade valnötter (eller 1/2 dl pinjenötter)
syrlig granatäppelsirap (kan ersättas med balsamico och lite extra citronsaft på laxen)

Gör så här:
1. Värm ugnen till 200 grader. Tillaga laxen mitt i ugnen i ca 15 minuter. Ta ut och låt svalna. 


2. Bred tahinisåsen jämnt över laxen. 



3. Toppa med persiljesalladen och valnötterna. Garnera med granatäppelsirap och servera.






Vit sparrissoppa med spenatolja + vintips

söndag 5 maj 2019




Vill du bjuda på en festlig liten soppa med diverse mumsiga tillbehör som inledning på vårmiddagen? Här har du mitt bästa recept på en sparrisvelouté, gjord på färsk vit sparris. Buljongen kokas på skalen och de träiga delarna och knopparna sparas för att lägga i tallrikarna. Hela sparrisen tas med andra ord till vara. 

4 portioner:
500 g vit sparris
5 dl kycklingbuljong
1 schalottenlök
1 msk smör
1 dl torrt vitt vin
2-3 dl grädde
salt
vitpeppar
citronsaft
100-150 g kallrökt lax

1. Skala sparrisen noggrant och spara skalen. Bryt av den nedersta träiga delen och lägg den i skalbyttan. Koka upp buljongen, lägg i skalen + de avbrutna nedre ändorna och låt sjuda i ca 20 minuter.
2. Skär av sparrisknopparna och spara dem till garnering, skär stjälkarna i slantar. Skala och hacka schalottenlöken. Hetta upp en vid kastrull med en klick smör, fräs stjälkar och lök utan att de tar färg.
3. Sila ner sparrisbuljongen i kastrullen med de frästa stjälkarna och löken och tillsätt vinet. Låt koka på svag värme tills sparrisen känns mjuk, mixa sedan soppan slät. Häll tillbaka soppan i kastrullen och tillsätt grädde. Smaka av med salt, vitpeppar och lite citronsaft.
4. Koka sparrisknopparna mjuka i lättsaltat vatten och lägg dem i djupa tallrikar. Skär laxen i bitar och fördela dem över sparrisknopparna. Garnera med någonting grönt, jag valde vattenkrasse men det passar också med körvel eller gräslök till exempel.
5. Häll den heta soppan i tallrikarna och servera eventuellt med någon örtolja och krutonger. 









Krutonger: 
Kantskär 4 skivor formbröd och skär dem i små tärningar. Stek dem gyllenbryna i smör och strö dem över soppan eller servera bredvid.

Spenatolja:
I mitt växthus håller babyspenaten på att bli för stor så därför valde jag att använda spenat i stället för örter denna gång.
Jag plockade, sköljde och lade 2 nävar spenat i blendern. Sedan hällde jag i 1-1,5 dl ekologisk öländsk rapsolja och lite flingsalt. Jag lät blendern gå i ca 2 minuter och då fick jag en vacker ljusgrön olja som jag droppade på soppan i tallrikarna.




Vintips: 
Ett Chablis-vin passar fint till alla sparrisrätter. Vi prövade Chablis Marouettes 2017 och kunde konstatera att sparrissoppan nog gillade det. Doften av äppel och örter är behaglig och smaken är fruktig och balanserad. Eftersmaken är aningen örtig och citrusaktig. Pris: ca 23 euro.


Lammköften med harissasås + vintips

fredag 3 maj 2019




En av påskhelgens godaste rätter var grillade marockanska lammköften som vi åt med en harissayoghurtsås och mycket grillade grönsaker. Nå nu ljög jag lite för egentligen åt vi ugnsrostade grönsaker till köftena på påsken, men bilderna jag knäppte då lyckades inte. Så jag tänkte att jag gör en ny sats, men jag fick inte tag på malet lamm längre och använde i stället malen nöt. Vilket var dumt av mig för de blev naturligtvis för torra på grillen, och inte alls i klass med lammvarianten. Bilderna lyckades så dem har jag använt här, men om du byter ut lammet så använd malen gris som är fetare än nöt. Receptet är taget ur den eminenta kokboken "Andalusian auringossa" (under Andaluciens sol).

För 12 - 16 stycken (beroende på storleken):
1 finhackad lök
2 stora finhackade vitlöksklyftor
3 msk ras el hanout (marockansk stark krydda)
en handfull persilja
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
500 g malet lammkött
olja till stekningen

Fräs löken och vitlöken i olja, tills löken är mjuk och genomskinlig. Sätt till ras el hanout och fortsätt fräsa några minuter till. Låt svalna till rumstemperatur, blanda i finhackad persilja, salt och peppar. Massera in blandningen i köttet.
Låt smeten vila i kylskåpet i en halv timme om du har tid. Stek en provboll och kontrollera att smakerna sitter. Sätt till salt och peppar vid behov.
Rulla ut smeten till avlånga köften och grilla eller stek i panna i olja ca 4 minuter per sida.


Servera med Harissayoghurtsås:

3 dl turkisk yoghurt 
3-4 tsk harissapasta (jag använde harissapulver)
2 tsk tomatpuré
1,5 tsk finrivet citronskal
1,5 tsk finhackad färsk mynta
1/2 tsk salt

Blanda ihop ingredienserna till en jämn sås. Låt den stå i kylskåpet en stund innan serveringen.




Jag grillade ett vitkålshuvud skuret i fyra delar, först alla ytor på direkt värme och sedan på indirekt tills kålen kändes mjuk inuti. Kolla med en knivspets.


 Jag lade också grön sparris, pimientos de padron och tunt skivad (på mandolin) squash på grillen. Jag gjorde en örtolja att drizzla över de grillade grönsakerna.


Vinet jag vill tipsa om är La Mascota från Mendoza i Argentina. Druvan är Syrah och vinet är fylligt, ekigt och ganska kryddigt. Lite örtig eftersmak. Priset är 11,30 euro. Matrekommendationerna är kött och vilt samt hårda och salta ostar.
Vid sidan om det portugisiska Quinta das Setencostas kommer den här godingen också att få smeknamnet "husets vin". Därför att jag kunde dricka mer än ett glas utan att få huvudvärk nästa dag...vilket nuförtiden är ganska sällsynt. Helt klart ett vin i min smak.