Sparris på franskt sätt med örter,citron och parmesan

onsdag 15 maj 2019




Jag är helt galen i sparris och när jag fick syn på det här receptet i "Cuisine et Vins de France", så måste jag naturligtvis testa om det var lika mumsigt som det lät … och det var det absolut...ingen tvekan om saken. Vinägrettsåsen görs på citron, olivolja, färsk mynta, basilika och persilja. Lägg gärna till lite finskuren inlagd citron. Och som avslutning hyvlad parmesan. Himmelsk kombination: salt parmesan, syrlig vinägrett och mild sparris!

Förrätt för 2 personer:
1 bunt grön sparris
havssalt
1 liten citron
1 klyfta inlagd citron
5-6 msk olivolja
10 basilikablad
6 myntablad
4 stjälkar slätbladig persilja
salt
svartpeppar
lite hyvlad parmesan




1. Koka upp en kastrull med vatten. Häll i lite grovt havssalt och koka de putsade sparrisarna mjuka. Ta upp dem och låt rinna av. 

2. Finhacka den inlagda citronklyftan. Finhacka också örterna. Pressa saften ur ca halva citronen (börja med en liten mängd och smaka dig fram om du inte vill ha en stark citronsmak), sätt till salt, peppar och olivolja. Vispa till en emulsion med gaffel och sätt till den inlagda citronen och örterna. Smaka av och sätt till mer citron eller lite av kokvattnet från sparrisen om såsen är för syrlig.

3. Placera sparrisen på ett serveringsfat och häll över örtvinägretten. Hyvla parmesan över och servera helst genast då sparrisen ännu är ljummen.


Under etiketten "sparris" hittar du en mängd av mina favoritrecept med sparris… bland annat dessa snabbfixade varianter:





Till sist några bilder på vårt ryska plommonträd som just nu blommar så otroligt bedårande … på bar kvist i ca en veckas tid. Om vi har tur blir det en hel del små gula plommon att ta om hand och göra diverse inläggnigar och annat gott av senare i sommar. För två år sedan drunknade vi i enorma mängder plommon men i fjol  däremot blev det en minimal skörd, tyvärr.


Assistenten älskar plommon och är en mästare på att plocka dem från marken, glufsa i sig och sen spotta ut kärnan. En klok gourmetlabrador med andra ord. Fast på bilden är det nog gräs hon äter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar