Kikärtsbiffar & picklad rödlöksgurksallad

tisdag 12 mars 2019


Om du inte visste det så blir det fantastiskt goda vegetariska biffar av kokta kikärter. Du kan smaksätta nästan hur som helst, naturligtvis enligt de egna smaklökarna. Jag valde lite asiatiska smaker än en gång. Och salladen på picklad gurka och rödlök är  fantastiskt god och tillför det fräscha och crunchiga till rätten. Valfria tillbehör såsom pita-bröd och någon typ av sås gör det hela ännu godare och matigare. 

Börja med att pickla gurka och rödlök:
1 stor gurka
2 rödlökar
4 -5 msk ättikssprit
4 -5 msk strösocker
1/2-1 tsk salt
nymalen vitpeppar
rikligt med hackad färsk dill

Halvera gurkan och skrapa bort kärnorna med en sked. Skär gurkan i skivor. Skala rödlöken och skär också den i tunna skivor. Blanda ättika, socker, salt och peppar så att sockret löses upp. Häll blandningen över gurkan och rödlöken och rör om. Blanda ner dillen och rör om ordentligt. Låt smakerna utvecklas (ju längre desto bättre) medan du gör biffarna. 



Till kikärtsbiffarna:

ca 400 g kokta kikärter (burk eller torkade kokta)
1 msk sambal oelek
1 tsk krossade korianderfrön
1 tsk gurkmeja
1 näve färsk koriander
1/2 dl fisksås
0,5 dl sesamfrön


1 ägg
0,5-1 dl vetemjöl

olja till stekning/fritering

Låt kikärterna rinna av och häll dem i matberedaren. Sätt till allt förutom ägg och vetemjöl. Mixa till en smet. Avsmaka och sätt till mer kryddor om du vill. Blanda ner ägget och lite vetemjöl åt gången tills smeten är lite fastare än en plättsmet. Hetta upp en stekpanna med ganska mycket olja i och häll i smeten med hjälp av en slev. Stek/fritera biffarna ca 2-3 minuter per sida. Ta upp dem och låt rinna av på hushållspapper.



Fyll t.ex. pita-bröd med biffar, picklad gurka och rödlök och lite crème fraîche eller majonnäs. Och mumsa i dig genast!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar