Bläckfisk i koreansk sås

söndag 13 augusti 2017


Koreansk barmat: grillade bläckfisktuber som med sin glänsande, saftiga och starka sås placeras mitt på bordet så att bargänget lätt kommer åt de goda ringarna. Det är en rätt man delar i goda vänners lag. Nu har jag inte varit i Korea men tog idén till receptet från bloggen Maangchi.

https://www.maangchi.com/recipe/ojingeo-tonggui

Hon använde hela bläckfiskar och då måste man putsa och rensa dem, vilket tar lite tid men inte alls är svårt. Jag använde färdiga djupfrysta bläckfisktuber för att komma lättare undan. Mirakulöst gott blev det måste jag säga ... det är såsen som gör underverk!

Ingredienser:
ca 700-800 g stora djupfrysta bläckfisktuber (finns i asiatiska butiker till ett förmånligt pris)
2 hackade vitlöksklyftor
1/2-1 tsk riven ingefära
3 msk gochujangpasta (finns i asiatiska butiker och vissa andra)
3 msk honung
1 tsk soja
1-2 tsk sesamolja
1-2 tsk sesamfrön
2 vårlökar i ringar
vegetabilisk olja

1. Tina bläckfisktuberna. Torka dem ordentligt både ut- och invändigt. Lägg en chopstick under vardera långsida när du skär snitt i övre sidan med ca 1 cms mellanrum. Då skär du inte i undre sidan.

2. Gör såsen: Blanda vitlök, ingefära, gochujang, honung och soja i en skål. Blanda väl tills den är krämig och mjuk.

3. Grilla bläckfisken i lite vegetabilisk olja i en grillpanna på medelhög värme. Först med den skurna sidan uppåt i ca 1 minut tills bottensidan verkar stadig och genomskinlig. Vänd tuberna och bred ut sås på övre sidan och grilla i ca 2 minuter. Om tuberna rullar ihop sig så räta ut dem med hjälp av en tång. Vänd igen och bred sås över bläckfisken. Grilla i 1 minut tills såsen avdunstar lite och bläckfisken blir röd (av såsen) och glänsande. Undvik att grilla för länge, då får du sega bläckfiskar!

4. Ta upp ur pannan och flytta över tuberna till ett stort serveringsfat, som du har täckt med rucola eller sallad (rekommenderar rucola). Garnera med gröna lökringar och häll lite sesamolja på. Avsluta med  sesamfrön.

5. Klipp tuberna i ringar med en sax och servera omedelbart. Måste ätas genast!







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar