SÖTPOTATISSOPPA MED STING

måndag 20 februari 2017

  Dukkah, parmesan- och sötpotatischips, salladsskott och svart flingsalt. Dessa tillbehör gör en enkel grönsakssoppa betydligt lyxigare, eller hur? Du kan lämna bort kålrabbin eller ersätta den med t.ex. bladselleri. Tror att det också fungerar.
Dukkah är en egyptisk kryddblandning som vanligtvis består av: nötter/mandel, fänkåls-, koriander- och sesamfrön samt spiskummin och havssalt. Kryddsammansättningen varierar beroende på kocken. Dukkah kan strös på det mesta: rostade grönsaker, pasta, fetaost, färsk frukt och används ofta utrörd i olivolja som dippsås för bröd. Kan köpas färdig i välsorterade mataffärer. Sätter faktiskt piff på maten. 
Ingredienser för 4-6 personer:
2 gula lökar
3 stora vitlöksklyftor
ca 350 g sötpotatis
ca 180 g palsternacka
ca 230 g kålrabbi
1 (gul) paprika
olja till stekning
1-2 msk hackad färsk ingefära
1 tsk senapsfrö
1/2-1 msk mortlade korianderfrön
1/2-1 tsk chiliflakes
ca 7-8 dl grönsaksbuljong
(1/2 dl chiasmör/jordnötssmör)
1 burk kokosmjölk, 400 ml
1-1 1/2 lime, saften
dukkah
flingsalt

1. Skala och hacka lök och vitlök. Skala och tärna palsternacka, sötpotatis och kålrabbi. Kärna ur och strimla paprikan.
2. Hetta upp oljan i en stor kastrull. Fräs lök, vitlök, ingefära, senapsfrön, mortlad koriander och chiliflakes ett par minuter på låg värme. Får inte brännas.
3. Tillsätt palsternackan, sötpotatisen, kålrabbin och paprikan. Späd med buljong och låt koka upp. Låt puttra i 30 minuter.
4. Tillsätt chiasmör/jordnötssmör och kokosmjölk och mixa soppan. Hittade Urtekrams chiasmör i en affär och det var ypperligt. Smöret gör soppan lite fylligare men kan naturligtvis lämnas bort. Sätt till mer buljong om du vill ha soppan lösare.
5. Smaka av med limesaft och salt. För färgkontrastens skull använde jag ett svart flingsalt som jag smulade över soppan först när den var på tallriken. Strödde också över dukkah på samma sätt.  Kom ihåg att dukkah innehåller salt! Dekorera med salladsskott eller färsk koriander.


 Parmesanchips:
100 g grovriven parmesan
2 msk hackade färska örter
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda örthacket med osten och lägg i små högar på en plåt. Grädda mitt i ugnen 7-10 minuter tills osten är gyllene. Låt svalna på plåten. Chipsen äts som sådana eller bryts ned i soppan (då du äter) för att ge textur.

 Sötpotatischips:
Hyvla tunna skivor av batat med mandolinens hjälp. Blanda skivorna med lite olja, salt och peppar. Rada på en plåt och rosta i 175-200 grader varm ugn i ca 20 minuter. Håll koll hela tiden för de bränns lätt då de är så tunna. De är klara när de känns krispiga och är gyllenbruna. Mycket goda! 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar