GÄDDTIMBALER MED SKALDJURSSÅS

onsdag 22 februari 2017


Vacker festrätt för vårmiddagen. Hade några gäddfiléer från det senaste fiskafänget i frysen  och de passade ypperligt till dessa timbaler. Du kan naturligtvis fylla en savarinform med gäddfärsen om du vill. Och sen fylla hålet med skaldjurssåsen vid serveringen, vilket är mycket dekorativt. Skaldjurssåsen är supergod. Det lönar sig alltid att koka fond på räk- eller kräftskal när man har sådana och sen djupfrysa fonden för kommande soppor och såser. Finns inget bättre!

Ingredienser för 6 personer:
Timbalerna
ca 500 g gäddfilé
5 dl vispgrädde
5 äggvitor
vitpeppar
salt

Observera att alla ingredienserna bör vara kylskåpskalla!
Skär filéerna i mindre bitar och finfördela i matberedaren.Tillsätt salt och peppar. Häll i grädden långsamt medan matberedaren snurrar och sist tillsätter du vitorna och låter beredaren snurra tills allt är väl blandat och lite poröst. Fyll små smorda cocotter med färsen. Täck dem med folie och grädda i kokande vattenbad i 80-100 grader varm ugn i ca en timme. Kontrollera med en tandpetare att timbalerna är färdiga.

Här är timbalerna på väg in i ugnen. Av den här satsen blev det ännu två stycken som hamnade på en annan plåt.

Skaldjurssås:
1 l skaldjursfond eller fiskfond
Recept på skaldjursfond http://forreliini.blogspot.fi/2016/08/fond-pa-kraftskal.html
1 medelstor gul lök
ca 70 g smör
1 msk tomatpuré
ca 3/4 dl vetemjöl
salt, vitpeppar
en skvätt konjak
vitt vin
smör eller smetana
skaldjur (räkor, räkstjärtar, musslor)

Hacka löken och fräs den i lite smör så den blir gyllene. Smält smöret och tillsätt vetemjölet. Koka mjölet i smöret. Tillsätt den kokheta skaldjursfonden lite åt gången och blanda väl. Tillsätt löken, tomatpurén, peppar, salt, konjak och vitt vin. Låt såsen koka sakta i ca en timme. Sila såsen slät och koka den igen en stund. Avlägsna skummet från ytan så blir såsen blank och fin. Till sist rör du ner lite smör eller smetana och skaldjuren. Låt inte såsen koka efter det.
Dekorera timbalerna med rom, räkor, kräftstjärtar och dillvippor och servera med den ljuvligt goda såsen och kokt potatis/ris.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar