KOKOSCURRYMUSSLOR

onsdag 8 februari 2017
Antingen gillar man musslor eller så tycker man de är äckliga. Många kanske tycker de är knepiga att tillreda men så är inte fallet utan det hör till en av de lättare grejerna inom kokkonsten. Vad som däremot är svårt är att vara säker på att de inhandlade musslorna är färska och fina. Då finns det några tumregler: 1) köp och tillred musslor endast de månader som har ett r i namnet, vilket innebär att musslor skall undvikas under maj, juni, juli och augusti. Samma gäller ostron. 2) Tillred dem så fort som möjligt och släng alla musslor som är skadade eller inte stänger sig då du knackar dem lätt mot bordet innan tillredningen.


Ingredienser:
1 kg blåmusslor (ett nät), putsade
3-4 msk grön/gul currypasta (den röda är starkare men om man gillar starkt så passar den utmärkt)
matolja
400 g kokosmjölk (1 burk)
1-2 msk fisksås
1 msk muscovadosocker
1/2-1 lime, zest och juice
1 kruka thaibasilika
jasminris/bröd

1. Börja med curryn. Fräs hastigt 3 msk av currypastan i lite olja i en traktörpanna med lock. Häll på kokosmjölken, sätt till hälften av basilikabladen med stjälkar och limezest. Pressa i limejuice, tillsätt fisksås och muscovadosocker.
2. Låt koka ihop i 5 minuter. Avsmaka och tillsätt mer currypasta och fisksås om det behövs.
3. Tvätta och putsa musslorna. Använd endast stängda musslor, kasta alla som är öppna och inte stänger sig. Lägg musslorna i såsen.
4. Sätt på locket och koka ca 5 minuter tills musslorna öppnat sig. Kasta bort dem som inte öppnat sig.
5. Hacka resten av thaibasilikabladen och dekorera.
6. Servera genast med jasminris eller ett gott bröd.
7. Musslorna äts traditionsenligt så att man bryter loss den halvan av skalet där musslan sitter och med tändernas/läpparnas hjälp får den i sig. Otroligt gott!
 Kommentar: Vi älskar musslor och det här receptet blev årets solklara favorit tack vare den fantastiska smakkombon. Om du inte använt currypasta tidigare så börja med en liten mängd. Var och en måste justera såsen enligt sina egna smaklökar så blir det perfekt. Det är inte ett dugg svårt att lyckas!


Vi drack det här Sauvignon blanc-vinet till musslorna. Visste nog att det var för torrt till den här kryddiga rätten men tyckte inte det i övrigt heller var värt 20 euro. Etiketten mycket stilig. Så ett plus för den. Rekommenderar ett Gewürztraminer eller en Riesling(behövs lite sötma till starkt kryddad mat) ... eller öl. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar