PHO-SOPPA MED KYCKLING

torsdag 2 februari 2017


Vietnamesisk mat är för mig himmelriket. Alla örter, kryddor, dofter och fantastiska smaker man möts av när man vandrar omkring i Ho Chi Minh t.ex. Tillbringade två veckor i landet  för fyra år sedan och var frälst efter det. Vietnam var en fransk koloni mellan 1887-1954 och  det märks också i maten. Bánh mì är en fylld baguette som säljs i varje matstånd. Härliga crêpes har också sin förebild i Frankrike. Pho-soppan (uttalas fö), som vi ska koncentrera oss på i dag, äts vanligtvis som morgonmål av vietnameserna. På väg till jobbet  sätter de sig ner på barnplaststolar vid ett matstånd och avnjuter den kryddstarka buljongen med tillbehör: kött, kyckling, fisk eller enbart grönsaker och alltid olika såser, lime, örter, groddar och chili. Risnudlar underst är ett måste!  Jag skulle kunna äta den här soppan morgon, middag och kväll!




Jag har tidigare gjort en pho med kött där buljongen koktes på oxsvansar och den tar naturligtvis lite längre tid att göra (buljongen är värd all möda). Den här versionen är lätt och snabb att tillreda. Utgick från ett recept på nätet men gjorde en hel del tillägg och ändringar och buljongen blev jättesmaklig med de här ingredienserna. Och det är ju den allt hänger på!


Ingredienser för en stor kastrull, ca 8-10 portioner:

3 liter kycklingbuljong
7-8 stjärnanis
3-4 kanelstänger
8 kryddnejlikor
6-10 svartpepparkorn
1 msk korianderfrön
2 st lätt bankade citrongräs
15-20 cm ingefära, skivad
2 stjälkar blekselleri, skivade
(4 st broccolini, i mindre bitar)
2 msk ljus misopasta/5-6 msk fisksås
1 kg kycklingfilé

500 g breda risnudlar, kokas skilt

1. Koka upp buljongen tillsammans med alla kryddor och grönsaker. Jag rostade lätt korianderfröna i torr stekpanna. På så sätt avger de mer smak. Lägg i kycklingfiléerna hela. Låt sjuda i 15-20 minuter. Jag lät alltsammans stå ytterligare en halv timme så att buljongen skulle få så mycket smak som möjligt.
2. Ta upp kycklingen och sila buljongen. Skiva kycklingen ganska tunt och ge buljongen ett uppkok. Smaka av med saften av 1-2 lime och ev fisksås.

3. Medan buljongen kokar förbereder du tillbehören.

4 vårlökar, skivade
4 röda chilin i tunna skivor
1-2 knippen thai-basilika
2 knippen koriander
1-2 knippen (stark) mynta
böngroddar
limeklyftor
Hoisinsås till servering
Srirachasås till servering



4. Koka risnudlarna enligt förpackningens anvisningar, inte för mycket. Skölj och låt rinna av.
5. Bottna 8 skålar (om ni inte är så många går det bra att värma buljongen nästa dag och den går också bra att frysa ned med det kokta köttet i) med nudlar, skivad kyckling och böngroddar. Häll över den heta buljongen och låt var och en dekorera med vårlök, örter, chili och lime samt smaksätta med hoisin- och/eller srirachasås enligt smak och tycke.



Ät phon med pinnar och sked. Kycklingbitarna åker in i munnen med pinnarnas hjälp och buljongen med hjälp av skeden. Det hör till att dricka/sörpla i sig också. Så sjuttons gott att jag blir hungrig vid blotta tanken.


Den 3.2 firar vietnameserna för övrigt sitt nyår så kanske du också gör någon vietnamesisk maträtt då?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar