RÖDLÖK MED VALNÖTSSALSA

måndag 13 februari 2017


Yotam Ottolenghi, mannen som gjorde grönsaker sexigt...brittisk kock född i Israel står bakom denna rätt. Han har gett ut flera kokböcker och äger ett antal restauranger med god renommé. Hans signum är de lite oväntade smakkombinationerna  som är en spännande blandning av hela Mellanöstern och Asien. Han är en mycket intressant person så jag rekommenderar att ni googlar honom om ni blev nyfikna!




4 portioner som förrätt:


4 medelstora rödlökar (600 g)

1 1/2 msk olivolja
20 g rucola
15 g repade persiljeblad (lämnade bort dem)
60 g mjuk getost i 2 sm stora bitar
salt och svartpeppar
Salsa:
65 g valnötter, grovt hackade
1 röd chili, urkärnad och finhackad
1 vitlöksklyfta, pressad
3 msk rödvinsvinäger (2 msk räcker, använde balsamico)
1 msk olivolja (använde betydligt mer, 3-4 msk)

Värm ugnen till 220 grader. Skala löken och skär varje lök i tre skivor på bredden, ca 2 cm tjocka och lägg på en bakplåt. Pensla skivorna med olivolja, strö över 1/4 tesked salt och lite svartpeppar och ugnsbaka i ca 40 minuter, tills löken är genomstekt och gyllenbrun. Rödlökarnas naturliga sötma lockas fram när de grillas eller ugnsbakas. Du kan använda grillfunktionen några minuter om de inte fått tillräckligt färg. Ställ åt sidan och låt svalna.
Medan löken står i ugnen lägger du alla ingredienserna till salsan i en liten skål. Tillsätt 1/4 tsk salt, rör om och ställ åt sidan.
Lägg rucola och persilja i en stor skål. Tillsätt den varma löken, osten och hälften av salsan och vänd ihop försiktigt så att inte löken faller isär. Fördela på tallrikar, skeda över resten av salsan och servera. Jag gjorde faktiskt så att jag lade upp allt på tallrikar och sen först hällde salsan över det hela.




Vi åt salladen som tillbehör till flanksteken. Ottolenghis förslag är att strö över lite granatäpplekärnor som förutom att de är vackra ger lite sötaktigt tuggmotstånd. Jag glömde totalt bort det men tror att han har rätt: i synnerhet om man serverar salladen som förrätt. God är den hur som helst!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar