Teriyaki rostbiffsrullar & rostad palsternacka

tisdag 9 oktober 2018



 En snygg och festlig busenkel rätt om du har färdigskivad rostbiff och kokta haricots verts. Färdig teriyakisås på flaska och lite sesamfrön behöver du också. Jag hade både rostbiffsskivor och egna förvällda haricots verts i frysen, så det gick snabbt att åstadkomma de synnerligen smarriga rullarna, som hade strykande åtgång. Receptet fanns i Etiketten 3/2013. Som tillbehör valde jag palsternackor, som jag drog upp ur landet, skalade, klyftade och rostade i ugnen med ett gott smör på. Två alldeles fantastiska rätter som kompletterar varandra på bästa sätt och gör sig bra också på en buffé.

Till 12 rostbiffsrullar behöver du:
12 rostbiffsskivor
36-48 kokta haricots verts
2-3 vitlöksklyftor
2-3 tsk sesamolja
1-2 msk (kallpressad ekologisk) rapsolja
5-7 msk teriyakisås (eller mer om du vill ha mycket sås)
sesamfrön

Skiva vitlökarna. Fräs dem i sesam-rapsoljeblandningen på medelvärme i en minut. Sätt till de kokta bönorna och stek ännu en minut. Sätt till teriyakisåsen,  och låt bli varm. Rulla in bönorna i rostbiffsskivorna. Lägg rullarna på ett serveringsfat och häll såsen över. Strö sesamfrön över rätten och servera.






Rostade palsternackor:
ca 500 g palsternackor
ca 30 g ghee eller vanligt smör
några matskedar ekologisk rapsolja
riven vitlök enligt smak och tycke
1-2 msk lönnsirap eller honung
1-2 msk krossade korianderfrön 
färsk timjan 
salt
svartpeppar

citronolja

Skala och dela palsternackorna i fyra delar på längden. Smält smöret, blanda ner de övriga ingredienserna, förutom citronoljan. Placera palsternackorna på en ugnsplåt och blanda om dem med den smälta smörblandningen. Strö över salt och svartpeppar.
Ställ in i 200-225 grader varm ugn och låt stå inne i ca 30 minuter. Kolla mjukheten med en knivspets. Strö över lite flingsalt. Vid serveringen kan du droppa över citronolja om du önskar.





Palsternacks-polenta pommes skulle också passa bra till köttrullarna. Eller denna palsternacksblandning, som finns i slutet på ankreceptet, men som tyvärr inte har fastnat på bild.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar