Purjo gratinerad med getostsås

onsdag 14 juni 2017


Gillar du purjolök? Jag tillhör själv den här kategorin och jag har länge planerat att tillaga Markus Maulavirtas rätt. Den passar bra som vegetarisk huvudrätt eller tillsammans med stekt svamp, stekt palvad skinka eller med en grillad fisk- eller köttburgare. Och gillar du inte getost kan du byta ut den mot någon annan ost som smälter bra.

Du behöver 4-6 st purjolökar. Klyv dem på längden till mitten, så att du kan skölja bort eventuell mull och sand. Skär dem i 10 cm långa bitar. Det blir ca tre bitar av varje purjo. Koka bitarna i mycket salt vatten i 3-4 minuter. Var försiktig så de håller ihop.  Kyl ned dem i iskallt vatten så avstannar kokningen och de behåller sin gröna färg. Torka dem varsamt på en handduk eller hushållspapper.

Till gratängsåsen:
45 g smör
45 g vetemjöl
1 1/2 dl grädde
3 1/2 dl röd mjölk/helfet
muskot
salt och svartpeppar
150-200 g riven getost

Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet. Låt mjölet svälla en stund, häll i den kalla gräddmjölken och blanda ordentligt så att såsen börjar tjockna då den upphettas. Fortsätt att röra kraftigt så att det inte bildas klimpar. Koka på svag värme 7-10 minuter, smaksätt såsen och sätt till 2/3 av den rivna osten.
Bred ut två matskedar sås på en smord ugnsforms botten och placera purjona i en rad utanpå såsen. Avsluta med resten av såsen och osten. Gratinera i 225-gradig ugn ca 15 minuter eller tills såsen börjar få färg.

Kommentar: Gratängen var jättegod men det var lite svårt att skära purjon fast vi använde köttknivar. Nästa gång skär jag purjon i mindre bitar innan gratineringen så är det lättare att äta. Vi åt grillade köttfärsburgare  och picklad rödlök till. Och drack ett italienskt rödvin som var helt ok men etiketten till trots fick det ingen bestående plats i våra hjärtan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar