Fräsch asiatisk gurksallad

tisdag 27 juni 2017


En fräscht krispig och somrig gurksallad gjord på frilandsgurkor. Asiatisk smaksättning med risvinäger, sesamolja, soja, sesamfrön, chili och koriander. Och sichuanpeppar för det där lilla extra. Perfekt sommarsallad som passar till det mesta.

Ingredienser:
ca 1/2 kg gurkor
salt
socker

Till dressingen:
1 msk risvinäger
1 tsk salt
2 tsk socker
2 tsk sesamolja
2 tsk (thai)sojasås
2 vitlöksklyftor

(1 tsk sichuanpeppar, rostad och mortlad)
chiliflakes
koriander
sesamfrön



1. Skölj gurkorna och torka dem. Halvera dem och gröp ur innanmätet.  Sväng dem med skalsidan uppåt och krossa dem lite med handen. Skär gurkorna i avlånga bitar. Se bilderna ovan.

2. Placera gurkbitarna i en sil och häll på en nypa salt och en nypa socker. Placera en tyngd ovanpå och låt stå i 15-30 minuter eller längre.

3. Gör dressingen: Blanda salt, socker och risvinäger i en liten skål. Rör om tills sockret och saltet har löst sig. Blanda i de rivna/pressade vitlökarna, sesamolja och sojasås.

4. Skaka gurkbitarna ordentligt så att överloppsvätskan rinner bort. Förflytta dem till en skål och häll på dressingen. Blanda.

5. Sichuanpepparn har en ganska speciell stark smak som alla inte gillar så var försiktig om du använder sådan. Testa med 1/2 tsk först. Strö över sesamfrön, chiliflakes och färsk koriander. Jag använde mortlade korianderfrön i stället för färsk koriander. Älskar nämligen de små fröna. Salladen är godast kylskåpskall.

6. Servera genast.




 Vi åt gurksalladen tillsammans med stekta kycklingburgare. Om du vill testa så finns receptet här:


Innanmätet från gurkorna använde jag till att smaksätta mitt dricksvatten. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar