Italienska aubergineknyten

torsdag 29 juni 2017Dessa små italienska knyten som innehåller  tomater, mozzarella och basilika inlindade i aubergineskivor blir fantastiskt mumsiga när man grillar dem så att osten smälter. En favorit som har hängt med genom åren. Jag gjorde dem första gången år 2009 till en midsommarfest där de gjorde stor succé. Efter det har det blivit många goda knyten.

Ingredienser:
2 stora och långa auberginer
225 g mozzarella
2 tomater
ca 16 stora basilikablad
2 msk olivolja
salt
svartpeppar

Till dressingen:
4 msk olivolja
1 tsk balsamico
1 msk soltorkad tomatpasta
1 msk citronsaft

Till garnityr:
2 msk rostade pinjenötter
färska basilikablad

1. Skär auberginerna på längden på en mandolin i ca 5 mm tjocka skivor. Köp så långa och tjocka auberginer som du hittar.
2. Koka upp en kastrull med vatten, salta och koka skivorna i ca 2 minuter. De ska just och just bli mjuka. Låt dem rinna av och torka dem torra på hushållspapper.
3. Skär mozzarellan i åtta skivor. Skär varje tomat i åtta skivor.
4. Ta två aubergineskivor och placera dem som ett kors. Lägg en skiva tomat i mitten, krydda, ett basilikablad, en skiva mozzarella, ett basilikablad, en tomatskiva, krydda.


5. Gör ett paket genom att vika över aubergineskivorna. Gör på samma sätt med resten av ingredienserna. Det borde bli åtta paket. Sätt dem i kylskåpet i ca 20 minuter.
6. Gör tomatdressingen genom att blanda samman olivoljan, vinägern, den soltorkade tomatpastan och citronsaften. Krydda med mycket salt och svartpeppar.
7. Pensla paketen med olivolja och grilla på het värme i ca 10 minuter. Vänd en gång. Servera varma med dressingen och strö över pinjenötter och basilika.
 Det fick bli ett portugisiskt rödvin till eftersom vi inte hade något italienskt hemma. Helt ok vardagsvin.

2 kommentarer: