Ett gammalt och beprövat enkelt knep då man vill baka en hel fisk i ugn...den blir saftig och inte alls torr tack vare saltet man begraver den i. Och med lite goda örter i buken får den en underbar smak. Snåla inte med saltet...fisken måste vara helt osynlig under saltberget för att bli saftig.
Jag använde mig av följande metod: 1 stor urtagen och fjällad sik(går med gös och lax också)
ca 1,5-2 kg grovt havssalt
vattensprayflaska med vatten
salt
peppar
örter enligt eget val
Jag täckte botten av en ugnsfast form med grovt salt. Saltade fisken invändigt och pepprade. Fyllde buken med salvia och persilja. Placerade fisken på saltbädden och hällde på så mycket salt att jag fick den helt inbäddad. Sprayade sen med vatten så salthöljet blir hårdare. In i 200 graders ugn i ca 40 minuter för en fisk på 1,5-2 kg. Låt stå en stund när du tar ut den. Hacka sen sönder locket och plocka försiktigt bort saltbitarna. Flytta fisken till ett serveringsfat och portionera ut den.
En annan metod är att använda 2 kg grovt salt, 2 dl vetemjöl, 2 dl vatten och blanda samman till en massa och sen täcka in fisken med massan.
Lätt och gott!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar