Blomkål lämpar sig bra att helsteka. Smakmässigt innehåller den många kontraster; den brynta smaken i det yttre lagret, den ångade bakade smaken i mitten och en superkrispig textur i mitten. Receptet är taget ur Myllymäki: Grönsaker, tillbehör & garnityr med mina ändringar inom parentes.
4 portioner
1 blomkål, ca 600 g
100 g + 150 g smör (jag använde endast drygt hälften)
20 salviablad (25-30)
3/4 dl kapris
3-4 tsk pressad citronjuice
salt
Sätt ugnen på 200 grader. Ansa blomkålen (lämnade kvar de gröna bladen som fick en otroligt god smak i ugnen) och ställ den i en ugnssäker form. Gnid in hela huvudet med 100 g (60-70 g) smör. Salta. Baka mitt i ugnen i 10 minuter. Sänk värmen till 150 grader och baka ytterligare ca 40-60 min tills blomkålen är brynt på utsidan. Smält 150 g (100 g) smör i en liten kastrull och bryn det. Lägg i salvian när smöret tystnat, stek 20 sekunder. Tillsätt kapris och citronjuice. Smaka av med salt. Passar till allt!
Variant: Byt ut blomkålen mot vilken typ av rotfrukt som helst, rotselleri blir också mycket god.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar