CHILISYLT MED PAPRIKA, LIME OCH INGEFÄRA

måndag 19 december 2016


Brukar idka hobbyodling av chili på sommaren för att få egna chilin att göra denhär härligt heta sylten av. Resterande chilin finhackas i blendern och djupfryses i isbitslådor. Behändigt när man vill ha färsk chili under vintern. Och det vill man ofta...åtminstone i Landebistros kök.
De flesta av mina chilin är rätt så starka 6-7 (max 10). Använde  Aji Fruto, Pequante, Naranga, Black Scorpion Tongue, Aji Rojo och Hot Tomato.Påbörjade odlingen ganska sent i år och försommaren var inte så varm här i skärgården så chilina kom lite dåligt i gång. Plantorna skolades först upp i växthuset och flyttades sen ut i blomsterlådor. Där fick de stå fram till början på oktober då de fick flytta in på verandan under en växtlampa. De mognade bra och nu skördade jag allt som var färdigt för jag ville få bort de skrangliga plantorna inför julstädningen. 

Jag brukar ge chilisylt i julklapp åt chiligalna vänner så jag gjorde en ganska stor sats. Det blev 14 burkar.


Detta behövs till 14 medelstora burkar:
36 st chilin av varierande slag (går bra med en sort om du köper från butiken)
 1 drygt kilo röd paprika(kan sätta mer så blir det mindre starkt)
80 gram riven ingefära (lämna bort eller minska om du inte gillar smaken)
3x3,5 dl äppel-, honungs- eller vitvinsvinäger (blandade), sammanlagt 10,5 dl
3 kg syltsocker
1,5 dl limejuice
3 tsk salt

Avlägsna fröna från chilina och paprikorna samt de vita delarna. ANVÄND PLASTHANDSKAR alltid när du handskas med chilin. Jag finfördelade chilina i blendern och paprikorna i matberedaren. Tyckte det fungerade bäst så. Placera hacket i en kastrull tillsammans med vinägern. Koka upp. Tillsätt socker, lime, ingefära och salt och rör om tills sockret smält. Koka i fem minuter och lyft bort kastrullen från spisen. Låt svalna ca fem minuter och häll i sterila burkar. Sätt lock på och förvara svalt. Bra hållbarhet.


Denhär sylten är ganska stark. Man kan minska på chilimängden om man vill och i stället öka paprikamängden. Varje gång jag har gjort denhär sylten blir smaken litet annorlunda beroende på chilisorterna och styrkan. Man kan också använda oranga/gula chilin och blanda dem med gul/orange paprika. Testade en gång och färgen blev otroligt vacker. Vad ska man då använda denhär beroendeframkallande sylten till? Jo, den matchar bl.a. blåmögelost galant och också Brie blir en bra kombination tillsammans med baguette eller kex. Och varför inte på toast tillsammans med ost. Kan också användas i asiatiska såser. Och julskinkan tackar säkert också ja till hett chilisällskap!

Här i min matkällare håller sylten bra i ett par år...fast den nog inte brukar räcka så länge .

4 kommentarer:

 1. tack för tipset, jag har några, påsar chili i frysen och hinner ju fixa några syltjulklappar ännu. kan jag ta persikor ist för paprika, tro?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marianne! Persikor är ju sötare och annorlunda i konsistensen än paprikor men jag vågar inte garantera slutresultatet...men det låter ju som en god kombo...tycker du ska testa med en lite mindre sats! Berätta sen hur det gick...

   Radera
 2. Hej, kanske en dum fråga men vad menas med "3x3,5 dl äppel-, honungs- eller vitvinsvinäger (blandade)" ? Vad är det för mått? / Jenny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jenny, litet dumt skrivet av mig kanske...jag menar 10,5 dl sammanlagt. Mina flaskor innehöll 3,5 dl och jag gjorde tredubbel sats.

   Radera