Sparrissallad

tisdag 8 maj 2018



Sagolikt fräsch och god blev den här lunchsalladen tillsammans med en dressing på olivolja och apelsin. Den gör säkert succé också på brunchbordet. Mängden på bilden räcker för två personer som ensam rätt. Jag sparade hälften till följande dag för jag var ensam hemma och orkade inte klämma i mig allt fast jag gjorde ett tappert försök...smakade faktiskt himmelskt ute i solen. Andra dagen tillsatte jag lite jordgubbar och det var banne mej ännu godare. Idén kommer från Jamie Oliver, som för tillfället är min favorit med sina enkla och snabba recept.

Du behöver:
1 bunt grön sparris
1 halloumiost, 250 g
1 liten fänkål (använde halva av bildens fänkål)
1 liten rödlök
2-3 msk god olivolja
saft och rivet skal från 1/2 apelsin
(jordgubbar)

1. Koka upp vatten i en kastrull, salta ordentligt (1 msk salt på 1 liter vatten), i med en sockerbit. Sätt i den skalade sparrisen och koka i 2-3 minuter tills den är al dente. Skölj den i iskallt vatten så behåller den sin fina gröna färg. Torka den i en handduk eller hushållspapper.

2. Putsa fänkålen och skiva den så tunt som möjligt på en mandolin. Skala löken och skiva den på samma sätt.

3. Hetta upp en stekpanna på hög värme. Skiva halloumin i skivor och stek i lite olja tills båda sidorna har bra färg.

4. Blanda olivoljan med saften och skalet från apelsinen. Smaksätt med salt och svartpeppar.

5. Fördela fänkål, sparris, lök och halloumi på ett serveringsfat och häll dressingen över medan halloumin ännu är varm. Garnera med fänkålsdillen.











Rådjursentrecôte & ugnsrotsaker + vintips

söndag 6 maj 2018



Ibland längtar jag efter en riktigt god bit kött, och helst då vilt, som tillsammans med ett gott rödvin blir en oförglömlig smakupplevelse. Senaste veckoslut var det dags att plocka fram rådjursbitarna ur frysen, tillreda dem på bästa möjliga sätt och sedan njuta av det goda köttet. Som tillbehör lite ugnsrostade grönsaker och en lätt skysås med rödvin. Härliga smaker som tyvärr inte går att föreviga på bild.

Ingredienser:
350 g entrecôte av rådjur (bestod av 2 bitar)
salt
svartpeppar
smör
färsk rosmarin
färsk timjan

Salta och peppra köttbitarna. Bryn dem i het stekpanna i smör. Sätt till färsk timjan och rosmarin och lite mera smör och ös köttet med blandningen i någon minut. Flytta över köttet till en ugnsform, stick i en köttermometer och häll smör-örtblandningen över. In i 225 grader varm ugn tills innertemperaturen når 52-54 grader (rosa). Obs: Om ugnen inte är tillräckligt het så smakar rådjursentrecôten lever när den är färdig. Ta ut köttet, låt stå på ett varmt ställe i 5-10 minuter innan du skär upp det. Strö lite flingsalt och svartpeppar över.


Mina ugnsrotsaker bestod av morot, broccolini, potatis och rödlök. Jag skar dem i klyftor och kryddade med za'atar, chilisalt och ramslöksrapsolja. Jag satte in dem i 225 grader varm ugn (samtidigt med köttet) i ca 10 minuter tills de var lämpligt mjuka.

Skysås: jag hällde lite vatten i stekpannan där jag hade brynt köttet och lät det koka upp. Sedan satte jag till ugnsformens sky, viltfond, rödvin, lite örter och lite mer vatten. Jag lät det koka i några minuter, avsmakade och silade sedan skyn. 
Här finns ett utförligare recept på en rödvinssås med Maizena






Till viltkött lämpar sig ett fylligt, lite robustare vin. Malbec förknippas vanligtvis med Argentina men också i Chile framställs viner på Malbec. Viña Mayu grundades 2005 av en man med italienska rötter och var det första vinhuset i Elqui Valley (världens torraste öken finns där) i norra Chile. Både vinets smak och doft är fylliga. Ett rustikt vin med mjuka tanniner och kryddig lite syrlig smak. Eftersmaken är lång och behaglig. Kostar ca 13 euro. Prisvärt i min mun.



Sparris med schalottenlöksås

torsdag 3 maj 2018



Här har jag använt grekisk vit sparris men lika bra går det förstås med grön sparris. Såsen innehåller schalottenlök, vitlök, balsamico och rapsolja och tack vare balsamicon får den ett piggt sting som förhöjer sparrisens mjällhet. En skiva lax eller parmaskinka till fullbordar helheten. En underbar förrätt för sparrisfantasterna.

Ingredienser för 2 personer:
1 bunt färsk sparris
4 små finhackade schalottenlökar
2 små finhackade vitlöksklyftor 
1/2 tsk socker
1/4 dl röd balsamico
ca 1/2 - 1 dl kallpressad rapsolja/olivolja
svartpeppar
salt

1. Börja med såsen. Sautera lökhacket i lite olja, sätt till sockret och balsamicon och reducera till ca hälften. Låt svalna och tillsätt oljan. Salta och peppra enligt smak och tycke. Servera med den varma sparrisen.

2. Skala sparrisen och skär bort ca 2-4 cm av stammen. Skala inte knopparna. Koka sparrisen i 1 liter vatten smaksatt med 1 msk salt och 1 bit socker i ca 2-3 minuter. Sparrisen ska vara al dente, inte för mjuk. Låt sparrisen rinna av på en handduk.




Puff pastry - en vän i nöden

söndag 29 april 2018



Vet ni va'? Jag är så upp över öronen förtjust i Lidls puff pastry att jag alltid måste ha en rulle i kylskåpet för säkerhets skull. Och det bästa är att man kan använda grönsaksrester och annan överbliven mat i fyllningen. Det går snabbt som attan eftersom degen inte är djupfryst, utan det är bara att rulla ut den och börja komponera fyllningen. Jag har fyllt otaliga rullar med allt möjligt som jag hittat i skåpen ... men alltid använt någon spännande eller stark krydda som gjort susen. Här kommer mina tre senaste varianter på salt fyllning. Och by the way så är det här inget samarbete med Lidl ... även om det låter så!

1. Grönsaker - chorizo - halloumi

1 rulle puff pastry (Lidl)
1 röd spetspaprika i ringar
1/2 liten squash i tunna skivor
1 bit purjo i ringar
1/2 rödlök i tunna ringar
3 vitlöksklyftor i tunna skivor
1 bit torkad chorizo i tunna skivor (Lidl)
1 halloumiost med chilismak i tunna skivor (Lidl)
1 msk za'atar kryddblandning
svartpeppar
(salt)

babybasilika (vattenodlad, hydroponics)

Rulla ut degen och bred ut all fyllning och krydda. Avsluta med halloumiosten. Grädda i 200 grader varm ugn ca 20-25 minuter.
Ta ut och skär i bitar. Goda lite avsvalnade eller kalla. Gott med grekiska oliver till.





Jag gjorde en snabb örtolja på min goda rapsolja och våra odlade microgreens (med stavmixer) och testade också att linda in en tapasbit och lite örtolja i Cosmopolitan sallad. Mycket mumsigt.


2. Parmaskinka - frön - microgreens

1 rulle puff pastry (Lidl)
1 paket parmaskinka eller motsvarande (Lidl)
1 liten handfull torrostade pinje- och solrosfrön
1 stor handfull bladgrönt (jag tog egenodlad röd babyängssyra och babybasilika)
svartpeppar
(salt)
olja

Rulla ut degen på bakplåtspapper. Lägg på parmaskinkan. Strö över de rostade fröna. Fördela det gröna. Peppra, salta eventuellt lite och droppa över lite god olja. Rulla ihop hårt och skär ca 1,5 cms rundlar av rullen. Pensla med ägg och grädda i 200-225 grader varm ugn i ca 15-20 minuter.



3. Chèvre - chorizo - frön - microgreens

1 rulle puff pastry (Lidl)
chorizokorv i tunna skivor (Lidl)
1 rulle chèvre-ost i tunna skivor (Lidl)
1 liten handfull torrostade pinje- och solrosfrön
1 handfull gröna blad (använde egenodlad babyfänkål och babyängssyra)
svartpeppar
ca1 msk ras el hanout krydda

Rulla ut degen på bakplåtspapper. Lägg först på getosten, sedan chorizon, fröna och strö över ras el hanout och svartpeppar. Till sist de gröna bladen och eventuellt lite olja.  Rulla ihop hårt. Skär rullen i ca 1,5 cm tjocka skivor. Lägg dem på plåt och pensla med uppvispat ägg. Grädda dem i 200-225 graders ugn i ca 15-20 minuter.



Jag djupfryste mina färdiggräddade sötnosar (2 och 3). De blir perfekta som snacks till champagnen som vi ska skåla in våren med. Vi gör det traditionsenligt på Vårdberget i Åbo tillsammans med goda vänner.

Glada Wappen! (som vi säger i Finland)

Laxceviche & tonfisktartar + smått & gott till 1:a maj

onsdag 25 april 2018



Glaset är fyllt med en vårligt välsmakande laxceviche à la Paul Svensson. Jag blev bjuden på den hos goda vänner som förrätt på första maj för många år sedan.  Paul kallar den för ceviche "express". Ceviche är en sydamerikansk konserveringsmetod men om man har grönsaker i ska den inte stå länge utan serveras nytillagad. Fräschören kommer från gurka, mango och vårlök samt limesaften som "tillreder" laxen. Tack Rasmus för att du ställde upp som handmodell! Så fina händer.

Ingredienser för 4-5 personer (mina ändringar inom parentes):
200 g lax (nästan 400 g)
1/2 gurka
1 mango
3 st lime
1 kruka koriander (ängssyra)
1 chili (lemon drop)
1 knippe vårlök
1/4 isbergssallad (blandning av egna microgreens)
 http://forreliini.blogspot.fi/2018/03/landebistros-vintertradgard.html
olivolja
salt
svartpeppar

1. Skär gurka, mango och lax i små, (ungefär) lika stora tärningar. Finhacka chili och koriander. Finstrimla isbergssallad och vårlök. Pressa limejuicen av samtliga frukter.

2. Blanda limejuice med lax och smaka av med salt och svartpeppar. Det är viktigt att låta limejuicen tillreda/marinera laxen åtminstone  2-5 minuter innan man blandar med övriga ingredienser. Smaka av med olivolja.

3. Lägg upp i glas och toppa med finstrimlad sallad/salladsskott/mikrogrönt. Servera genast.


Tonfisktartar

Jag fick syn på det här receptet på Epätrendikäs ruokablogi (finsk blogg) och sparade det omgående för det lät minst sagt mumsigt. Och det var det också. Dillmajonnäsen som hör till misslyckades jag lite med (blev för lös och hade för lite dillsmak) men jag gjorde också en wasabimajonnäs och den vann allas hjärtan. Vi enades faktiskt om att den tog tonfisktartaren till oanade höjder. En magisk kombination.

Ingredienser för 4 personer:

400 g färsk tonfisk
lite salt och svartpeppar
1 avokado
1 msk yuzusås/pressad citron eller lime + lite risvinäger

1. Skär tonfisken i små tärningar och smaksätt med salt och svartpeppar enligt eget tycke. Låt fisken mogna i kylskåpet i 1-2 timmar.

2. Klyv avokadon, ta bort kärnan och skär köttet i små tärningar. Jag skar också några rädisor i tunna skivor. Blanda med yuzusåsen. Blanda med tonfisken och forma 4 tartarbiffar. Garnera med dill, rucolaskott eller andra gröna skott.

3. Servera med toast och dillmajonnäs/wasabimajonnäs.




Här nedan följer lite blandade tips inför Valborg; passar till picknick, brunch, lunch eller buffé. Hoppas du hittar någonting som faller dig i smaken!










Fiskgryta med wasabimajonnäs

söndag 22 april 2018


Jag hade planerat att göra en regelrätt bouillabaisse och hade tinat en burk av min goda kräftfond för att ha den som bas i soppan. Jag fick lov att ändra planerna lite eftersom butiken inte hade färska musslor och jag ville inte använda burkmusslor. Jag köpte lite torskrygg, lax, räkor och grönsaker och höftade till en supergod gryta snarare än soppa. Med wasabimajon fick den lite sting och blev om möjligt ännu godare.

Ingredienser för 4 personer:
1/ 2 fänkål i skivor, spara "dillen" till garnering
1/2 purjo i ringar (jag använde den gröna delen)
1 liten squash i långa stavar
3 små potatisar i stavar
1/2 burk tomatkross
lite saffran
olja
4 dl kräftfond http://forreliini.blogspot.fi/2017/09/fond-pa-kraftskal.html eller färdig fond på flaska + vatten
2 dl vitt vin
1-2 msk fiskfond
1-2 dl vatten
svartpeppar

200 g torskrygg i bitar
500 g laxfilé i bitar
räkor 

1. Salta fiskbitarna och låt dem dra i sig saltet medan du förbereder grönsakerna.

2. Fräs alla grönsaker i olja i några minuter, sätt till saffran och svartpeppar och fräs ytterligare någon minut innan du häller i kräftbuljongen, det vita vinet, fiskfonden, tomatkrosset och vattnet.

3. Låt koka i ca 10 minuter eller tills grönsakerna känns färdiga. Sätt då till fiskbitarna och stäng av värmen. De blir klara på ett par-tre minuter i den heta buljongen. Jag använde skalade räkor och satte till dem just innan vi skulle äta. De får absolut inte koka. Samma gäller oskalade djupfrysta färdigkokta räkor. Garnera med fänkålsvipporna.

Wasabimajonnäs:
Blanda majonnäs (använd Hellmann's om du inte gör egen) med wasabi på tub. Styrka enligt smak och tycke. Det lönar sig att börja med en liten mängd och avsmaka allt eftersom du blandar i mer. I stället för wasabi kan du använda pepparrot.










Här kan du kolla mitt bouillabaisserecept:


Sötpotatisgnocchi med brynt salviasmör + vintips

torsdag 19 april 2018



 Om du vill visa vad du går för tycker jag du ska sätta igång med att göra de här sötpotatisgnocchina. Jag hade vissa problem med att få en lämplig konsistens på degen, vilket kan ha berott på att mitt vetemjöl tog slut och jag var tvungen att använda dinkelmjöl i stället. Men slutet gott, allting gott ... det tog sin tid men gnocchina höll ihop till sist och utseendemässigt får de godkänt men inte mer. Smaken är i alla fall fantastisk: gnocchina består förutom sötpotatisen och mjölet av vita burkbönor + lite spad och parmesanost. Ugnsrostad broccoli och gott salviasmör serveras tillsammans med gnocchina. En himmelsk kombination! Receptet taget ur Lantliv mat & vin med mina ändringar inom parentes.

4 portioner:

600 g sötpotatis
1 msk koncentrerad grönsaksbuljong
vatten
salt
250 g broccoli
olivolja
1 burk vita bönor, ca 400 g
2 dl finriven parmesanost + lite till servering
ca 4 dl vetemjöl (jag behövde betydligt mera)
1 kruka salvia
150 g smör
1 chili (2)
1 vitlöksklyfta (2)

1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär sötpotatisen i mindre bitar. Koka den mjuk i buljong, salt och vatten. Häll av vattnet och låt sötpotatisen ånga av och svalna något. 

2. Dela broccolin i mindre buketter. Skala stammen och skär den i mindre bitar. Lägg allt på en plåt med bakplåtspapper. Häll över olja + lite salt och rosta broccolin i ca 12 minuter tills den har fått fin färg. 

3. Häll av spadet från bönorna men spar det. Skölj bönorna och mixa dem med sötpotatisen och 4 msk av bönspadet. Blanda med osten och mjölet, litet i taget, till en fast smet. Jag använde matberedare. Mängden mjöl beror på hur mycket vätska det är i potatisen men smeten ska bli så fast att den håller ihop vid kokningen. Blir du osäker kan du testa att sjuda en liten degklump.

4. Dela degen i 4 delar och rulla ut till långa rullar. Skär varje rulle i 15-20 bitar och tryck till dem med en gaffel. Lägg dem på en mjölad bricka. De kan förberedas och läggas på en övertäckt bricka i kylskåpet innan kokningen.

5. Repa salviabladen. Bryn smöret i en kastrull eller stekpanna tills det doftar nöt och är ljusbrunt. Lägg i salviabladen och låt dem fräsa med en stund. 

6. Kärna ur och hacka chilin. Skala och finhacka vitlöken. Fräs dem mjuka i olja i en stor stekpanna. 

7. Sjud gnocchin i saltat vatten. De är färdiga när de flyter upp.

8. Lägg dem i pannan med vitlöken och chilin och låt dem få färg.

9. Lägg upp gnocchin på tallrikar med broccolin, häll över smöret och riven parmesanost. Kanske lite svartpeppar också.




Platsar inte på listan över mina vackraste skapelser!



Till rätten drack vi ett synnerligen gott italienskt vin gjort på druvan Nero d'Avola. Fruktig och fyllig smak med lite sötma, inslag av lakrits, salvia och vanilj. Eftersmaken var lång och en aning söt. Rekommenderas till grillade kötträtter men vi tyckte det satt som en smäck till den här grönsaksrätten också. Ett allroundvin från Sicilien till det förmånliga priset 11 euro. Assistenten fick nog inte smaka.


Gillar du sötpotatis/batat? Det går ju att göra nästan vad som helst av den vackra och hälsosamma bataten. Jag ger länkarna till 3 st beprövade och fungerande recept här: