En liten men naggande god brunch i trädens skugga

lördag 25 juli 2020



Värmeböljan vi upplevde för en vecka sedan kom som på beställning. Den skira New Dawn klätterrosen visade sig från sin allra blommigaste sida och den stora asken och paradisäppelträdet erbjöd efterlängtad skugga. Vi flyttade bord och stolar ut på gräsmattan under träden och dukade fram en brunch, som vi avnjöt i goda vänners lag med avslappnande sommarmusik i bakgrunden. En alldeles underbar dag, då ingen hade bråttom utan alla kunde ta det lugnt och njuta av de uppdukade delikatesserna med matchande kalla drycker. 
I detta betalda samarbete med Textilkompani har jag använt en del av Blomus produkter. I sortimentet finns karaffer, vinkylare, vaser, brödkorgar, salt- och pepparkvarnar, handdukar mm. Blomus kombinerar det rostfria stålet med andra tåliga material i fin och funktionell design. Utöver kökstillbehör hör bland annat lampor och mjuka solbäddar till urvalet. De saluför också finfina värmande sjalar, som kommer väl till pass både inom- och utomhus vid kallare väderlek, 

Du hittar återförsäljarna av Blomusprodukter i Finland här 
www.textilkompani.fi/jalleenmyyjat








På brunchbordet: 1) Cruditéer med Västerbottenkräm, 2) Gubbröra i glas, 3) Långbakad tomatsallad med karamelliserad squashpaj, 4) Croissanter med ett urval ADD:WISE marmelader, 5) Blåbärsmuffins , 6) Manchegoskivor med gul chilisylt, valnötter och rosmarin, 7) Vaniljkräms- och mascarponevisp med jordgubbar.









De rosa vildrosorna är som klippta och skurna för Blomus fina grönskimrande glasvas. En praktisk, enkel och vacker vas i exakt rätt storlek för allt från ängsblommor till rosor och tulpaner.
Salt- och pepparkvarnarna är riktiga lyxvarianter som drar blickarna till sig.
I brödkorgen finns croissanter och skärgårdslimpa. Jag har också använt den som fruktkorg, då utan den medföljande tyginsatsen.
















Speciellt förtjust blev jag i dekanteringskaraffen. Övre delen innehåller en praktisk sil, där bottensatsen på ett gammalt, lagrat vin fastnar (om man glömmer att lämna kvar den i flaskan när man dekanterar). Vinet strilar ner i karaffen genom en glasblomma och luftas samtidigt. Karaffen är dessutom enkel att rengöra då sildelen kan avlägsnas.









Vinkylaren i enkel rostfri design är en annan favorit. Den är fodrad med små fryskuddar, som man kan förvara i frysen och lägga i kylaren vid behov. Vinet hålls kallt och fräscht rätt så länge.








Linnedukarna och servetterna kommer från Lovely Linen.



Jag rekommenderar att servera den goda Västerbottenkrämen i snapsglas, så att alla får ett eget glas. Gott att dippa råa grönsaker i krämen och eventuellt också en bit bröd. Krämen är rätt så mäktig så ett litet glas är mer än nog.

Cruditéer med Västerbottenkräm:
6-8 små glas

1 dl vispgrädde
150 g riven Västerbottenost

Råa grönsaker enligt smak och tycke

Koka upp grädden och vispa i riven ost och rör om tills den har smält ordentligt. Smaka av med lite salt vid behov. Fördela krämen i små glas och stick ner råa grönsaker i krämen. Jag använde bladselleri, rädisor och späda morötter.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar