Gul örtig kycklingfilé

tisdag 16 april 2019



Ett par paket kycklingfilé lönar det sig alltid att ha i frysen. Om du får panik när det dyker upp ex tempore-gäster går det snabbt att tina ett paket och låta filéerna marinera en stund och dra till sig smaken från vitlök, örter och gurkmeja till exempel. Använd de kryddor du gillar så blir slutresultatet garanterat lyckat!

ca 500 g inre filé av kyckling (Perhetilan sisäfilee)
1 liten färsk bit riven gurkmeja, lillfingerstor eller gurkmejapulver
1-2 rivna vitlöksklyftor
1 msk vietnamesiska stjärnan (ADD:WISE)/annan favoritkrydda
chilisalt
svartpeppar
färsk oregano och rosmarin/övriga färska örter

Ta på dig engångshandskar om du använder färsk gurkmeja för annars får dina händer en inte så vacker gulorange färg som sitter i ganska länge. Riv gurkmeja och vitlök. Salta och peppra filéerna, massera in gurkmejan,vitlöken, kryddan och örterna och låt filéerna dra i sig smakerna 15-30 minuter eller längre.



Jag stekte filéerna i macadamia olja men det går bra med vilken god olja som helst. Det räcker med en sammanlagd stektid på ca 10 minuter på rätt så hög värme.


 Vi åt de stekta filéerna som tillbehör till en sallad, men det går också bra att fylla pita- eller tortillabröd med kycklingen och lite övriga godsaker. Mycket gott med lite chilimajonnäs, ugnsrotsaker och sallad till exempel.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar