Olika drinktilltugg till Valborg

söndag 28 april 2019



Av en rulle smördeg fixar du snabbt som blixten goda och mättande drinktilltugg, som säkert uppskattas i väntan på middagen. Fyll dem med vad du vill och har hemma. Det lönar sig att krydda lite extra för smördegen i sig är ju ganska smaklös. Jag använde pesto-kryddan från min favoritkryddserie ADD:WISE.



Lidls puff pastry gick inte att få tag på så jag använde den glutenfria djupfrysta på bilden i stället. Den är lite tjockare än Lidls.

Jag tog följande ingredienser till min rulle:
1 rulle (djupfryst) smördeg
bredbar chèvreost
rikligt med pestokrydda
vårlök, i ringar
färdigkokt grön sparris
parmaskinka
riven lagrad ost
svartpeppar
(salt)

1 ägg till penslingen

Jag tinade smördegen och bredde på chèvreosten. Sedan strödde jag rikligt med pestokrydda (innehåller salt) på. Därefter fördelade jag parmaskinka, vårlök och riven ost över degen.




Jag lade två sparrisar efter varandra i kortändan på degen (därifrån jag sedan började rulla ihop) och klippte över resten. Jag pepprade också lite innan jag rullade ihop degen så hårt det gick.


Sedan skar jag ca 2 cms skivor med en vass kniv och lade dem på bakplåtspapper på plåten. Jag penslade med uppvispat ägg och sköt in plåten i 200 grader varm ugn. Det tog ca 20 minuter för rullarna att bli klara.




Här finns liknande snacks ur Landebistros arkiv:


Glad Valborg!





Wasabilax med citronmajonnäs

måndag 22 april 2019



Långfredagens middag inleddes med den här superläckra laxrätten där wasabi nötsmulet som jag svängde laxen i innan stekningen gav en härligt crunchig lax. Sedan strödde jag gurktärningar  och vårlök i risvinäger-sockerlag över den skurna laxen. Sista finishen var den goda citronmajonnäsen och lite gröna blad. En alldeles ljuvlig förrätt men passar lika bra på buffén. Bilderna är från två olika tillfällen...den första från sommaren 2018, men där saknas gurkblandningen, som hade gömt sig i köket och fisken är inte skuren i skivor.

Ingredienser för 4-6 personer:
ca 450 g ryggbit av lax
1,5 dl wasabinötter (använde Lidls)
1,5 msk rapsolja
1,5 tsk flingsalt
1 liten gurka
3 salladslökar
3-4 msk risvinäger
1 msk strösocker
2-3 dl (Hellmanns) majonnäs
1,5 msk yuzy- eller citronsaft
3 krm salt
nymald svartpeppar

Garnering:
salladsmix och microgreens
3 msk furikake eller rostade sesamfrön


Gör så här:
1. Lägg laxen i frysen och låt den bli genomfryst. Ta ut den och låt tina något.
2. Mixa wasabinötterna till ett fint smul. Vänd laxen i hälften av smulet. Stek den runt om i olja ca 20 sekunder per sida i het stekpanna. Strö över flingsalt och vänd laxen i resterande wasabismul. Skär laxen i 1-2 cm tjocka skivor. Lägg dem med snittytan ner på ett fat.
3. Skala, kärna ur och fintärna gurkan. Ansa och finstrimla salladslöken. Blanda gurka och lök med vinäger och socker.
4. Rör ihop majonnäsen med yuzu-/citronsaften. Krydda med salt och peppar. Spritsa eller klicka på majonnäsen. Strö över gurksallad och furikake och lite ätbara blommor om du råkar ha!






Gul örtig kycklingfilé

tisdag 16 april 2019



Ett par paket kycklingfilé lönar det sig alltid att ha i frysen. Om du får panik när det dyker upp ex tempore-gäster går det snabbt att tina ett paket och låta filéerna marinera en stund och dra till sig smaken från vitlök, örter och gurkmeja till exempel. Använd de kryddor du gillar så blir slutresultatet garanterat lyckat!

ca 500 g inre filé av kyckling (Perhetilan sisäfilee)
1 liten färsk bit riven gurkmeja, lillfingerstor eller gurkmejapulver
1-2 rivna vitlöksklyftor
1 msk vietnamesiska stjärnan (ADD:WISE)/annan favoritkrydda
chilisalt
svartpeppar
färsk oregano och rosmarin/övriga färska örter

Ta på dig engångshandskar om du använder färsk gurkmeja för annars får dina händer en inte så vacker gulorange färg som sitter i ganska länge. Riv gurkmeja och vitlök. Salta och peppra filéerna, massera in gurkmejan,vitlöken, kryddan och örterna och låt filéerna dra i sig smakerna 15-30 minuter eller längre.



Jag stekte filéerna i macadamia olja men det går bra med vilken god olja som helst. Det räcker med en sammanlagd stektid på ca 10 minuter på rätt så hög värme.


 Vi åt de stekta filéerna som tillbehör till en sallad, men det går också bra att fylla pita- eller tortillabröd med kycklingen och lite övriga godsaker. Mycket gott med lite chilimajonnäs, ugnsrotsaker och sallad till exempel.







Vårens första gös + citronig blomkålsstomp

onsdag 10 april 2019



 Nu har isen i vår vik äntligen försvunnit, vilket innebär att roddbåten kan svängas och fiskefänget påbörjas! Senaste veckoslut lade vi ut några nät och hoppades på det bästa. Strömmingsnätet var fyllt med 2 kilo strömming, men i det andra nätet fanns endast en vacker gös och en pytteliten räkaktig filur. 



Jag fjällade och fileade genast gösen för att steka den med skinnet på. Jag vet att det kan finnas lite dioxiner i skinnet, men det knaperstekta skinnet på fisken är ju det bästa så jag brukar trotsa ödet ibland. Jag saltade filéerna med grovt havssalt och lät dem stå och dra till sig sältan i 15 - 20 minuter. Sedan torkade jag bort saltet och stekte dem i Flora Kokin salaisuus (=kockens hemlighet), min nya favorit i stället för smör. Först skinnsidan riktigt knaprig på het värme och sedan stängde jag av värmen och stekte andra sidan ca en minut. Sältan var perfekt (det räckte alltså med saltmarineringen innan stekningen) och den färska fisken behövde heller ingen peppar. Hatten av för pinfärsk fisk!





När jag hade saltat gösen tog jag itu med blomkålen. Jag ångkokade buketterna och de gröna bladen tills de var mjuka. Sedan hällde jag dem i en stor bunke och mosade dem grovt med en potatisstöt. Jag satte till en burk crème fraîche, lite hackad basilika, 1/2 dl smält smör, lite vitpeppar och libbstickssalt och rörde om ordentligt. Så avslutade jag med en finskuren klyfta av mina inlagda citroner. Den här inläggningen är det bästa jag har gjort på länge: den ger en härligt fräsch, syrlig och salt citronsmak åt maten. Och det bästa är att den passar till allt! Du måste testa! Receptet finns här.













Kikärts-cashewkräm

söndag 7 april 2019



På våren försöker jag alltid äta lite lättare grejer och har en förkärlek för alla möjliga röror som man kan använda i stället för sås som tillbehör till rent ut sagt allt. Här kommer receptet på en jättegod proteinstinn hummusliknande kräm. Kom ihåg att blötlägga cashewnötterna föregående dag!

170 g cashewnötter (blötlagda i kallt vatten i kylskåpet över natten)
4 vitlöksklyftor
280 g ( burk/kokta) kikärter
1/2 citron, saften
1 dl osmaksatt yoghurt
1 tsk salt (kanske mer)
1/2 dl vatten vid behov
(färska örter)

Rosta vitlökarna med skal 20 minuter i ugnen. Häll av vattnet från cashewnötterna och placera dem i blendern. Skölj kikärterna och låt dem göra nötterna sällskap. Sätt till citronsaften, yoghurten, vitlöksklyftorna utan skal och saltet. Mixa till en jämn kräm och sätt till vatten vid behov. Dekorera med färska örter. Du kan också sätta till lite färska örter innan du mixar blandningen om du vill ha en starkare örtsmak.







Aubergine - fylld med Muru, mozzarella & oliver

torsdag 4 april 2019


En helt vegetarisk rätt blev det när jag använde Muru i stället för köttfärs. Med lämplig kryddning smakade det fantastiskt gott. Elovena Muru består av fullkornshavre, havrekli, vatten, salt och potatis- och ärtprotein. Produkten är en aning mjölig till konsistensen så det gäller att använda en hel del kryddor eller örter för att piffa upp den. Muru är färdig för användning, vilket innebär att du bara behöver snabbsteka den i olja.

Till en ugnsplåt behöver du:
6 auberginer
örtkrydda
salt
olja

1 påse Elovena Muru
1 rödlök
1 gul lök
2-3 stora vitlöksklyftor
sardellkräm på tub/mosade sardeller/anjovis
tomatpuré
1 tsk socker
(färsk) timjan, rosmarin och oregano
svarta oliver
vatten
soja
svartpeppar
salt
1 boll buffelmozzarella
olivolja

1. Klyv auberginerna på längden. Salta dem och låt stå ca 15 minuter. Torka av dem och skär rutmönster i ytan. Pensla lätt med olja. Salta och krydda med någon torkad örtkrydda.
2. Ställ in dem i 225 grader varm ugn i ca 20 minuter. De ska vara ordentligt mjuka, så kolla med en knivspets.


Under tiden auberginerna är i ugnen förbereder du fyllningen.

3. Hacka lökarna och stek dem i olja på svag värme. Sätt till sardellkräm, tomatpuré och socker och låt puttra en stund.
4. Stek snabbt upp Muru i olja så det blir lite knaprigt. Blanda ner det och örterna i lökblandningen. Sätt till vatten om det behövs. Sätt till halverade svarta oliver. Avsmaka med soja, peppar och eventuellt salt.
5. Ta ut auberginerna och fördela fyllningen på halvorna. Sätt på lite färska örter om du vill.


6. Riv mozzarellabollen i bitar och fördela dem utanpå. Avsluta med lite svartpeppar och olivolja och ställ in de fyllda auberginerna i ugnen tills osten smält ner.