Jamies ugnsrostade misoglaserade aubergine

söndag 10 februari 2019



Aubergine hör till mina favoriter, men jag vet att många tycker den är svår att tillaga. Det viktigaste är att ha tålamod att låta den stå inne i ugnen tillräckligt länge så att den säkert är genommjuk, annars har den en gummiaktig konsistens som inte alls är tilltalande. 
Här skär man snitt i auberginerna, marinerar dem med en pasta på vitlök, ingefära, chili, salt och olja och rostar dem långsamt i ugnen. Sedan breder man på en underbar blandning bestående av tamarind, honung, miso och vatten och sätter in dem på nytt i ugnen för att karamelliseras. Avslutningsvis vårlök, koriander och lime och du har en ljuvlig vegetarisk rätt. Receptet är Jamie Olivers. 


Ingredienser för 4 portioner:
2 auberginer (jag fördubblade receptet och använde 10 babyauberginer; finns i etniska mataffärer)
2 små gröna chilin
en halv knippe koriander
4 vitlöksklyftor
3 cm färsk ingefära
1 lime
4 vårlökar
200 g körsbärstomater (på kvist)
(nöt)olja

Till glaseringen:
1/2 tsk honung
3 msk vit Misopasta
1 msk tamarindpasta



1. Värm ugnen till 180 grader. 

2. Skala ingefäran och vitlöken och skär chilin i tunna skivor. Gör snitt i auberginerna med en liten vass kniv.

3. Riv ingefäran och mosa den med vitlöken, chilin och lite salt i en mortel tills du har en tjock pasta. Blanda i en aning olja så att blandningen blir lite lösare. Massera in pastan på och i snitten i auberginerna.

4. Placera auberginerna på en ugnsplåt/i en ugnsform, fördela kvisttomaterna runt omkring och ställ i ugnen i ca 40-60 minuter. tills auberginerna är riktigt mjuka. Vänd dem några gånger medan de står inne.

5. Medan auberginerna steks i ugnen, putsar och skivar du vårlöken och hackar grovt både korianderstjälkarna och bladen. Lägg dem i en skål och pressa över limejuicen och blanda om.

6. Glazen: Blanda ihop tamarind, honung och miso och sätt till vatten så att du får en tjock glaze. Ta ut aubergineplåten efter 40-60 minuter (kolla att auberginerna faktiskt är riktigt mjuka också inuti) och fördela misoglazen över dem. Höj ugnstemperaturen till 200 grader och ställ in auberginerna att karamelliseras i ca 15 minuter. Ta ut dem och låt dem svalna en aning.

7. Avlägsna stjälkarna och skär auberginerna i mindre bitar. Blanda ner vårlök-korianderhacket och servera. Jag strödde lite smulad fetaost över för jag tyckte att rätten blev ännu smarrigare då. Jamie använde ingen ost i receptet.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar