Lak- och laxgryta + vintips

tisdag 26 februari 2019




Jag passade på att göra den här lakgrytan för en tid sedan då det kryllade av fina lakar i Åbo Saluhalls fiskdisk. De var färdigt flådda så det betydde minimalt med besvär vid tillagningen. Jag hade en bit lax och grönsaker hemma och sluträtten blev den här grytan. Riktigt härlig vintermat!

Ingredienser till buljongen:
1 hel flådd lake
1 gul lök i skivor
4 lagerblad
10 st svartpepparkorn
havssalt
fänkål; färsk eller torkade frön
ca 1 liter vatten

Stycka laken i mindre bitar så den ryms i kastrullen. Koka den mjuk i buljongen med kryddorna. Sätt också med huvudet. Ta upp lakbitarna och sila buljongen. Använd den i grytan.

Övriga ingredienser:
ca 250 g lax i bitar + köttet från den kokade laken
2 msk fiskkrydda (använde ekologiska ADD:WISE)
4 potatisar i bitar
1 batat i bitar
det gröna av en purjolök
1/2 stor fänkål i bitar
2 blad grönkål, rivna
smör/olja att bräsera grönsakerna i
fiskbuljongen du kokade/ fiskbuljongtärning eller fiskfond + vatten
svartpeppar
dill

(Maizena)
räkor

Krydda laxbitarna med fiskkryddan och salt. Sväng runt grönsakerna i smöret/oljan några minuter och häll sedan på fiskbuljongen. Krydda. När grönsakerna känns mjuka så tillsätter du laxbitarna och låter dem koka sakta ca 3 minuter. Sätt till det färdigkokta lakköttet och lite skalade räkor om du vill lyxa till grytan. Avred med Maizena om du vill ha ett tjockare spad. Strö över rikligt med färsk dill!






Vintips: Kungfu Girl är en gammal bekantskap, med härligt fruktig och fräsch doft och smak. En torr Riesling från USA, som passar både som sällskapsdryck och i synnerhet till (asiatiska) fisk- och skaldjursrätter. Ypperligt sushivin. Kom ihåg att servera det väl kylt! Pris: ca 16 euro.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar