Fluffig ugnspannkaka med bacon

onsdag 20 februari 2019



Vad skulle vi ta oss till utan ägg? Åtminstone i mitt hushåll är förbrukningen stor, fast bakning inte hör till mina favoritsysslor. Världens lättaste sak är ju att koka eller steka ägg till frukost, lunch eller kvällsmål om man inte har något annat hemma. För att inte tala om goda omeletter, crêpes eller plättar/pannkakor. I hundgröten åker det också ner ett antal. Den här ugnspannkakan pöser vackert i ugnen och baconet kan bytas ut mot grönsaker, fisk eller kyckling om man råkar ha sådana rester i kylen. Smakar bra efter en dag av utomhusaktiviteter så här i sportlovstider … eller kanske till helgens härliga brunch?

Till en ugnsform behöver du:
1 paket bacon
4 ägg
5 dl mjölk
2 dl smetana/crème fraîche
ca 3 dl vetemjöl
1 tsk libbsticks/örtsalt
1/2 torkad chili, söndersmulad utan frön
1 msk chimichurrikrydda/valfri örtkrydda (jag använde ADD:WISE)
vitlökspulver

1. Sätt ugnen på 225 grader. Bred ut baconskivorna på en bakplåtspapperklädd ugnsplåt. Ställ in plåten i ugnen i 5-10 minuter, tills baconet är krispigt. Låt det rinna av på hushållspapper och klipp/bryt det sedan i lämpliga bitar.

2. Vispa ihop ägg och mjölk och sätt till smetanan. Blanda ner mjöl, kryddor (enligt egen smak) och baconet och häll smeten i en smord ugnsform.

3. Grädda pannkakan i 200-225 grader i ca 30 minuter. Den sjunker ihop något när den kallnar. Servera med en grönsallad och tomater till exempel.

Om du vill undvika mjöl kan du göra den här ugnsomeletten i stället








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar